Overslaan en naar de inhoud gaan
Stress loslaten

Hoe laat je stress los?

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om werkgerelateerde zorgen, persoonlijke uitdagingen of de voortdurende stroom van informatie via technologie, langdurige stress kan schadelijk zijn voor je fysieke en mentale gezondheid. Af en toe de stress helemaal van je afschudden is dan ook geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat?

 

Begrijp de aard van stress

Natuurlijk is het eerst en vooral belangrijk om te weten wat stress eigenlijk is. Stress is de reactie van ons lichaam op externe prikkels die als bedreigend worden ervaren. Deze prikkels, bekend als stressoren, kunnen variëren van deadlines op het werk tot persoonlijke conflicten. Onze stressrespons is oorspronkelijk ontworpen om ons te helpen overleven (denk maar aan de eerste mensen die in het wild moesten overleven), maar in de moderne samenleving kan stress chronisch worden en schadelijke effecten hebben.

 

De kunst van het loslaten

De 1ste stap is je bewust worden van je stress en actief stappen ondernemen om het los te laten. Enkele strategieën die kunnen helpen zijn:
 

1. Mindfulness 

Mindfulness is een krachtig hulpmiddel om stress los te laten. Het draait allemaal om het bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder een oordeel te vellen. Neem dagelijks even de tijd om te mediteren. Zit stil, focus op je ademhaling en observeer je gedachten en gevoelens zonder eraan vast te houden. Dit kan je helpen om stressoren los te laten en je geest te kalmeren. Onderaan deze pagina vind je een concrete oefening. 
 

2. Lichamelijke activiteit

Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende manier om stress te verminderen. Fysieke activiteit helpt bij het vrijkomen van endorfines, onze natuurlijke stressverlichters. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt, of het nu gaat om wandelen, hardlopen, yoga of dansen, en maak er een gewoonte van om dit regelmatig te doen.
 

3. Ademhalingsoefeningen

Een eenvoudige maar effectieve manier om stress onmiddellijk te verminderen, is diep ademhalen. Neem een paar minuten de tijd om langzaam in te ademen via je neus en vervolgens langzaam uit te ademen via je mond. Herhaal dit enkele keren, terwijl je je concentreert op je ademhaling. Dit kan je helpen om spanning los te laten en jezelf te kalmeren.
 

4. Journaling

Schrijven kan een therapeutische uitlaatklep zijn om stress te uiten en te begrijpen. Houd een dagboek bij waarin je je gedachten en gevoelens over stressvolle situaties opschrijft. Dit kan je helpen om problemen te verwerken en nieuwe perspectieven te vinden.

 

De 5-4-3-2-1 Bodyscan

Dit is een concrete oefening die je kan doen om stress los te laten, gebaseerd op de '5-4-3-2-1 bodyscan':

  1. Ga ergens zitten of liggen waar je je comfortabel voelt.
  2. Sluit je ogen en begin langzaam en diep adem te halen.
  3. Richt je aandacht op je lichaam. Begin met het benoemen van 5 dingen die je op dit moment kan zien in je gedachten. Dit kunnen objecten in de kamer zijn, de kleur van de muren, of zelfs herinneringen aan mooie plekken.
  4. Vervolgens noem je 4 dingen die je op dit moment kan voelen, zoals de stof van je kleding tegen je huid, de warmte of koelte in de kamer of de textuur van een kussen.
  5. Ga verder met 3 dingen die je kan horen, of het nu om omgevingsgeluiden gaat, het geluid van je eigen ademhaling of het ritselen van bladeren in de wind.
  6. Benoem dan 2 dingen die je kan ruiken: de geur van koffie is, een bloem in de buurt, de frisse lucht ...
  7. Eindig met 1 ding dat je kan proeven, zelfs als het maar je eigen speeksel is.

Deze oefening helpt je om je aandacht volledig te richten op het hier en nu, waardoor je stress loslaat en rust vindt in het moment.

 

Heb je nood aan een luisterend oor of wil je je stress leren loslaten door middel van mindfulness of yoga? 

Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een korting op psychologische begeleiding, mindfulness, meditatie, yoga, ACT ...