Overslaan en naar de inhoud gaan
Rugpijn trainen

Vriendelijk voor je rug

Heb je rugpijn en zoek je manieren om het op te lossen of te voorkomen? Een sterke en gezonde rug is essentieel voor een actief leven, maar in de dagelijkse drukte vergeten we hem soms. Je rug ziet op heel wat vlakken af waar we vaak niet bij stilstaan. Met deze praktische tips ondersteun je je rug optimaal.

  • Zithouding

Het begint allemaal met hoe je zit, want we brengen veel tijd zittend door. Of je nu op kantoor werkt of thuis aan de eettafel zit, zorg ervoor dat je rug goed wordt ondersteund. Houd je rug recht, voeten plat op de grond en knieën in een hoek van 90 graden. Gebruik indien nodig een kussen of rol om je onderrug extra steun te geven.
 

  • Tillen 

Tillen kan een zware belasting voor de rug zijn als het niet op de juiste manier gebeurt. Buig je knieën en houd je rug recht wanneer je iets van de grond oppakt. Houd het voorwerp zo dicht mogelijk bij je lichaam en verdeel het gewicht gelijkmatig tussen beide handen.
 

  • Beweeg regelmatig

Een inactieve levensstijl kan leiden tot rugklachten. Sta regelmatig op als je een zittend beroep hebt, maak een korte wandeling en rek je uit. Het versterken van de rugspieren met specifieke oefeningen, zoals planken en brugoefeningen, kan ook helpen om de stabiliteit van de rug te verbeteren.
 

  • Slaaphouding

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde rug. Kies een matras en kussen die je rug goed ondersteunen. Probeer te slapen op je zij met een kussen tussen je knieën om je wervelkolom in een neutrale positie te houden.
 

  • Flexibiliteit en kracht voor je rug

Yoga en Pilates zijn uitstekende manieren om zowel flexibiliteit als kracht in je rug op te bouwen. Deze oefeningen bevorderen een gezonde houding, versterken de kernspieren en verbeteren de algehele flexibiliteit.
 

  • Voorkom overbelasting

Eén van de belangrijkste aspecten van rugvriendelijk bewegen is luisteren naar je lichaam. Vermijd overmatige inspanning en neem rust als dat nodig is. Pijn is een signaal dat er iets niet goed gaat. Negeer het dus niet. 
 

  • Maak je werkplek rugvriendelijk

Als je veel tijd doorbrengt achter een bureau, zorg dan voor een ergonomische werkplek. Stel je stoel, bureau en computer zo af dat je rug in een natuurlijke houding blijft. Neem korte pauzes om te stretchen en te bewegen.

 

Training rugvriendelijk bewegen

Tijdens deze reeks van 6 lessen leer je niet alleen de theorie achter rugvriendelijk bewegen, maar je zet het ook meteen om in de praktijk. De ervaren lesgever zet je aan het werk met simpele oefeningen die je ook in het dagelijks leven kan doen. 

Volg de reeks in Antwerpen of Mechelen