Overslaan en naar de inhoud gaan
Tips om te stoppen met roken

Tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken is een uitdaging, daar is iedereen van overtuigd. Maar het is altijd een goede beslissing, ongeacht je reden, je rookgedrag of hoe lang je al rookt. Met deze tips zet je een stap in de goede richting. 

 

1. Vind je motivatie

Het begint allemaal met een sterke motivatie om te stoppen met roken. Je moet zelf overtuigd zijn van het feit dat je wil stoppen met roken. Denk na over de gezondheidsvoordelen, zoals makkelijker ademhalen, een verlaagd risico op kanker en hartziekten ... Maak ook een lijst van persoonlijke redenen waarom je wil stoppen, zoals geld besparen of een positieve invloed hebben op je gezin.
 

2. Stel een stopdatum vast

Kies een datum waarop je officieel stopt met roken. Dit geeft je de tijd om jezelf mentaal voor te bereiden en eventuele voorbereidende stappen te nemen, zoals het weggooien van sigaretten en het informeren van je vrienden en familie over je beslissing.
 

3. Vermijd triggers

Identificeer situaties en activiteiten die je verlangen naar een sigaret versterken. Dit kunnen stressvolle momenten, koffiepauzes of sociale bijeenkomsten zijn. Schrijf ze voor jezelf op en probeer deze triggers te vermijden of alternatieve manieren te vinden om met ze om te gaan.
 

4. Zoek steun

Het is essentieel om steun te krijgen van vrienden en familie. Praat met hen over je beslissing om te stoppen met roken en vraag om hun begrip en ondersteuning. Je kan ook professionele hulp zoeken (bij een tabacoloog of bij Tabakstop). 

 

5. Vervang de gewoonte

Roken kan diep geworteld zitten in je dagelijkse routine. Probeer de gewoonte te vervangen door gezondere activiteiten, zoals sporten, wandelen of mediteren. Dit helpt niet alleen om afleiding te bieden, maar zorgt er ook voor dat je gezonder leeft. 

 

6. Nicotinevervangers en medicatie

Nicotinevervangers (zoals nicotinekauwgom, pleisters of inhalers) kunnen helpen om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Raadpleeg altijd een arts of een tabacoloog voordat je medicatie gebruikt om te stoppen met roken.

 

7. Houd je voortgang bij

Houd een dagboek bij om je voortgang bij te houden. Noteer de dagen zonder sigaretten, de besparingen die je hebt gemaakt en de verbeteringen in je gezondheid. Dit kan je motivatie versterken en je eraan herinneren waarom je bent begonnen met stoppen als je een moeilijker momentje hebt. 

 

8. Wees voorbereid op terugvallen

Het is normaal om af en toe moeilijke momenten te hebben, maar laat dit je niet ontmoedigen. Leer van je terugval en gebruik het als een kans om sterker te worden in je stoppoging. Blijf gefocust op je doel om rookvrij te blijven.

 

9. Beloon jezelf

Beloon jezelf op mijlpalen, bijvoorbeeld na een bepaald aantal dagen. Koop iets leuks van het geld dat je hebt bespaard, plan een speciale activiteit of trakteer jezelf op iets lekkers. Het belonen van je prestaties kan je motivatie hoog houden.

 

10. Blijf positief

Positief denken is cruciaal tijdens je stoppoging. Herinner jezelf eraan waarom je bent begonnen met stoppen en visualiseer een gezonder, rookvrij leven. Geloof in jezelf en je vermogen om deze uitdaging te overwinnen.

Hulp nodig om te stoppen met roken?

Uit onderzoek blijkt dat de slaagkans om te stoppen met roken veel hoger ligt als je je laat begeleiden. Onze tabacologen zoeken samen met jou naar manieren om te stoppen met roken, motiveren je en helpen je om valkuilen te vermijden. Je kan terecht in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. 

Meer info