Overslaan en naar de inhoud gaan
Mindful schoonmaken

Mindful schoonmaken

Schoonmaken scoort bij de meeste mensen niet echt hoog op de fun factor. Een noodzakelijk kwaad, dat is het meestal. Maar er plezier in hebben en er lessen uit trekken? En toch kan het. Met mindfulness.


Mindfulness draait om aandacht. Door bewust aandacht te schenken aan de beleving van een ervaring, leer je er op een andere manier naar te kijken. Dit geeft je meer rust en maakt alles lichter. Zo ook met schoonmaken.


Doe het aandachtig en met je zintuigen
Zoals gezegd is dit de basis van mindfulness. Ervaar je zintuigen. Zet je gedachten opzij en focus je op wat je aan het doen bent. Dit lukt niet van de eerste keer, maar vergt oefening. Merk de temperatuur en het geluid van het water op tijdens het afwassen, de bewegingen die je veroorzaakt of de sensatie van de spons. Tijdens het stofzuigen kan je je richten op je bewegingen, het geluid van je stofzuiger, de manier waarop het stof in de stofzuiger gezogen wordt … Zelfs bij het schrobben kan je je verwonderen aan de manier waarop je zeep zich vermengt met het water, het uitwringen van je doek, de geur van je zeep … Een mooi voorbeeld waaraan je je kan spiegelen: kijk eens naar een kat die zich schoonmaakt. Onverstoorbaar.


Accepteer het, want het geeft je ruimte
Er zijn weinig mensen die graag afwassen of het toilet schoonmaken. Maar het hoort er nu eenmaal bij. Een ander basisprincipe van mindfulness is dan ook acceptatie. Het leven bestaat nu eenmaal ook uit dingen die we niet graag doen. Maar bekijk het positief: als de afwas gedaan is, heb je terug ruimte. Letterlijk en figuurlijk (in je hoofd). Je kan terug lekker koken, je keuken is opgeruimd en je hoeft niet meer aan de afwas te denken.


Begin er ’s morgens mee
’s Morgens de ramen open zetten en schoonmaken maakt je geest leeg. Op dat moment van de dag heb je het meeste energie en het zet meteen de toon voor de rest van je dag. Hetzelfde geldt voor het opmaken van je bed. Dit vergeten we vaak in de ochtendrush. Maar als je bewust je bed opmaakt, bereid je je mentaal voor op de rest van de dag.