Overslaan en naar de inhoud gaan
Yoga helpt om stress te verlichten

Hoe yoga stress kan verlichten

Stress is een veelvoorkomend verschijnsel in ons moderne, hectische leven. Stress beïnvloedt niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest. Langdurige stress kan leiden tot onder andere slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen, angst, emotionele uitputting, depressie, hoge bloeddruk ... Eén van de tools die je kan gebruiken om stress te verminderen en om meer rust te vinden, is yoga. 
 

Hoe yoga stress vermindert

 1. Diepe ademhaling: een essentieel onderdeel van yoga is bewust ademhalen. Door diep en langzaam in en uit te ademen tijdens yogaoefeningen, wordt een bepaald deel van het zenuwstelsel gestimuleerd, wat ontspanning bevordert.

 2. Ontspanning van spieren: yogahoudingen en stretches helpen bij het loslaten van spanning in het lichaam. Dit fysieke aspect van yoga helpt om opgeslagen stress en spanning te verminderen.

 3. Mindfulness en meditatie: yoga integreert bepaalde aspecten van mindfulness, zoals je aandacht bewust richten op het huidige moment. Dit kan helpen om piekergedrag te verminderen, wat vaak stress veroorzaakt.

 4. Stresshormonen verminderen: yoga kan de productie van stresshormonen zoals cortisol verminderen en de afgifte van feel good neurotransmitters (zoals endorfines) bevorderen.

 5. Verbeterde slaap: door regelmatig aan yoga te doen, kan je de kwaliteit van je slaap verbeteren, wat essentieel is voor stressherstel.
   

Hoe je yoga in je leven kan integreren

 1. Maak tijd vrij: begin met kleine stappen. Reserveer slechts 10-15 minuten per dag om yoga te beoefenen en bouw dit langzaam op naarmate je meer vertrouwd raakt met de oefeningen.

 2. Kies een stijl die bij je past: er zijn verschillende yogastijlen, zoals Hatha, Vinyasa en Yin. Probeer verschillende stijlen uit om te ontdekken welke het beste bij je past.

 3. Volg online tutorials of neem les: als beginner kunnen online tutorials of lessen bij een lokale yogastudio je helpen de juiste technieken te leren.

 4. Wees geduldig: yoga vereist geduld en doorzettingsvermogen. Verwacht niet meteen grote resultaten, maar geniet van het proces.

 5. Pas yogaprincipes toe buiten de mat: Probeer de principes van mindfulness en ademhalingstechnieken die je leert tijdens yoga ook toe te passen in je dagelijks leven.

Yogalessen bij Well2DAY

Door regelmatig yoga te beoefenen, word je niet alleen fysiek flexibeler, maar ook je emotionele veerkracht wordt sterker en het helpt je om een beter evenwicht vinden in je drukke leven. Geef jezelf de kans om de helende kracht van yoga te ervaren en laat stress geleidelijk los, terwijl je op zoek gaat naar innerlijke harmonie. 

Bij Well2DAY kan je wekelijks lessen volgen in Antwerpen, Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Mechelen en Turnhout. Leden van Solidaris Antwerpen krijgen tot 50 % korting. 

 

Meer info