Overslaan en naar de inhoud gaan
Mindfulness of ACT?

Het verschil tussen mindfulness en ACT

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn zowel mindfulness als acceptance and commitment therapy (ACT) nuttig bij onder andere piekeren, stress, angsten, chronische pijn, burn-out, depressie, CVS, slaapproblemen en gebrek aan zelfvertrouwen. Het zijn 2 waardevolle technieken die elkaar mooi aanvullen. Maar waar ligt nu juist het verschil tussen beide methodes?


ACT
ACT is een wetenschappelijk onderbouwde gedragstherapie. Je werkt er aan je psychologische flexibiliteit, op het vlak van situaties, gevoelens en gedachten. Met andere woorden: je verandert je houding tegenover gedachten, in plaats van de gedachten zelf. Je ontdekt hoe je kan denken en voelen in mogelijkheden, in plaats van in uitdagingen of problemen. Tijdens de workshops ACT leer je betekenisvolle keuzes te maken in je leven.

ACT bestaat uit 2 pijlers:

  • mindfulness en acceptatie
  • toewijding (commitment) en gedragsverandering.

Tijdens de groepscursus ga je aan de slag met beide luiken. Mindfulness is dus één van de belangrijkste onderdelen van ACT.


Mindfulnessmeditatie en -vaardigheden

De term ‘mindfulness’ kan voor wat verwarring zorgen. Het kan hier immers gaan over uitvoeren van ‘mindfulnessmeditatie’ en het aanleren en toepassen van ‘mindfulnessvaardigheden’. Ze hebben hetzelfde doel: je bewust worden van gedachten en gevoelens van het moment. Mindfulnessmeditatie hoeft niet noodzakelijk een onderdeel te zijn van ACT. Het aanleren en het toepassen van mindfulnessvaardigheden is dat wel.
 

Verdiepend
In de cursus ACT is mindfulness dus een onderdeel, waar je korte mindfulnessoefeningen doet. In de mindfulnesscursus krijg je de kans om hier echt verdiepend mee aan de slag te gaan. Zowel mindfulnessmeditatie als mindfulnessvaardigheden komen hier uitgebreid aan bod. Het geheel helpt je beter te concentreren, gevoelens en gedachten te herkennen en accepteren, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, te ontspannen, om te gaan met minder leuke emoties, vriendelijker worden voor jezelf en voor anderen …

Wil je één van deze methodes ervaren en ontdekken welk effect het op jou kan hebben? We bieden gratis kennismakingssessies ACT en mindfulness aan.