Overslaan en naar de inhoud gaan
ACT Deurne

De kracht van Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Het begrijpen en beheersen van je gedachten en gevoelens is essentieel voor een gezonde mentale balans. Zeker in onze hectische maatschappij, waarin we veel te verwerken krijgen. Eén benadering die steeds meer aandacht krijgt en positieve resultaten oplevert, is Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze therapievorm biedt een frisse kijk op het omgaan met onze innerlijke wereld en streeft ernaar om een rijkere levenservaring te creëren.

 

Basisprincipes van Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT is gebaseerd op enkele basisprincipes:

  1. Acceptatie van emoties en gedachten: in plaats van te proberen negatieve emoties of gedachten te onderdrukken, moedigt ACT aan om ze volledig te accepteren en te omarmen.

  2. Defusie: je leert om jezelf te ontkoppelen van je gedachten en om je gedachten niet als absolute waarheden te zien, maar eerder als mentale gebeurtenissen die kunnen komen en gaan. Met andere woorden: je bent niet wat je denkt. 

  3. Hier en nu (mindfulness): ACT benadrukt het belang van het bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Door mindfulnessoefeningen kun je je bewust worden van je huidige gedachten en gevoelens, zonder erin verstrikt te raken.

  4. Waarden en toewijding: een centraal concept in ACT is het identificeren van je persoonlijke waarden: wat is echt belangrijk voor jou? Vervolgens word je aangemoedigd om acties te ondernemen die in lijn zijn met deze waarden, zelfs als dit ongemak of angst met zich meebrengt.
     

Toepassingsgebieden van ACT

Acceptance and Commitment Therapy kan worden toegepast op verschillende gebieden, waaronder:

  1. Angst en neerslachtigheid: ACT helpt bij het omgaan met negatieve gedachten en emoties die vaak gepaard gaan met angst en neerslachtigheid. Het leert je om een gezonde afstand te bewaren van je gedachten en hoe je je aandacht kan richten op wat er werkelijk toe doet.

  2. Stressmanagement: stress is een alomtegenwoordige factor in ons leven. ACT biedt strategieën om met stress om te gaan door bewustwording en acceptatie van stressvolle situaties.

  3. Chronische pijn: mensen met chronische pijn kunnen baat hebben bij ACT door hun relatie met de pijn te veranderen en hun focus te verleggen naar wat ze nog steeds kunnen doen, ondanks de pijn.

  4. Verslavingen: ACT kan helpen bij het verminderen van terugval bij verslavingsgedrag door bewustwording te creëren van de triggers en emoties die dit gedrag stimuleren.
     

Voordelen van Acceptance and Commitment Therapy

ACT kan leiden tot een diepgaande verbetering van volgende punten:

  1. Mentale veerkracht: door het aanleren van acceptatie en defusie kan je beter omgaan met moeilijke situaties en negatieve emoties zonder erdoor overspoeld te raken.

  2. Verbeterde relaties: ACT kan helpen bij het verminderen van communicatieproblemen en conflicten door het vergroten van emotionele intelligentie en empathie.

  3. Zelfacceptatie: door jezelf te leren accepteren zoals je bent en je niet langer te identificeren met negatieve gedachten, kan je een positiever zelfbeeld ontwikkelen.

  4. Omarm je waarden: ACT moedigt je aan om bewuste keuzes te maken die in overeenstemming zijn met je waarden, wat kan leiden tot een dieper gevoel van voldoening en betekenis.

Gratis kennismakingssessie + training aan 17,50 euro

Wil je ACT aan den lijve ondervinden? Schrijf je dan in voor een gratis kennismakingssessie in onze Well2DAY-spot in Deurne. Je kan je ook inschrijven voor een reeks van 7 sessies, aan slechts 17,50 euro! 

Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt