Overslaan en naar de inhoud gaan
Stoppen met roken

Wat doet een tabacoloog?

Uit onderzoek blijkt dat de kans om effectief te stoppen met roken veel hoger ligt als je je professioneel laat begeleiden, bijvoorbeeld door een tabacoloog. Maar wat is een tabacoloog en hoe kan hij of zij je helpen?
 

Een tabacoloog is een specialist op het gebied van rookverslaving en de effecten van tabaksgebruik op de gezondheid. Deze professionals hebben specifieke training en expertise in het begeleiden van mensen die willen stoppen met roken. Ze begrijpen de fysieke, psychologische en gedragsmatige aspecten van verslaving en helpen je om deze complexe uitdaging aan te gaan. Ze zeggen je dus niet alleen wat je niet meer mag doen, maar ook hoe je valkuilen kan vermijden en hoe je je verslaving stilaan afbouwt. Want een tabacoloog weet maar al te goed hoe verslavend een sigaret is en dat je er niet van vandaag op morgen van afkomt, wat sommige mensen ook mogen beweren. 
 

Doelen stellen
De 1ste ontmoeting met een tabacoloog begint meestal met een grondige evaluatie. Hij of zij zal vragen stellen over je rookgeschiedenis, je motivatie om te stoppen en eventuele eerdere stoppogingen. Je stelt samen realistische doelen op, rekening houdend met zowel fysieke als persoonlijke factoren.
 

Op maat
Iedereen heeft andere wensen of voorkeuren. Daarom stelt de tabacoloog op basis van de evaluatie een gepersonaliseerd behandelplan op. Dit kan verschillende vanuit benaderingen omvatten. Gedragstherapie richt zich op het identificeren en veranderen van de gewoonten en triggers die verband houden met roken. Farmacologische interventies omvatten medicijnen die de verlangens verminderen of ontwenningsverschijnselen helpen beheersen. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie. 
 

Ondersteuning en opvolging
Een cruciaal aspect van de rol van een tabacoloog is het bieden van continue ondersteuning en opvolging. Het stoppen met roken is een proces dat tijd en toewijding vergt. De tabacoloog zal regelmatige afspraken plannen om de voortgang te bespreken, obstakels te identificeren en strategieën aan te passen indien nodig.
 

Educatie en hulpmiddelen
Een tabacoloog heeft ook een educatieve functie. Hij of zij geeft je meer info over de gezondheidsrisico's van roken, de voordelen van stoppen en effectieve strategieën om terugval te voorkomen. Daarnaast kunnen tabacologen je voorzien van praktische hulpmiddelen, zoals rookstopmaterialen en informatieve brochures.
 

Samen op weg naar succes
Het werk van een tabacoloog is niet alleen gericht op het bereiken van een rookvrij leven, maar ook op het creëren van een ondersteunende en empowerende relatie tussen de tabacoloog en de persoon die wil stoppen met roken. Het is een reis die gezamenlijk wordt ondernomen, met als doel het verbeteren van de gezondheid en het bevorderen van een leven zonder tabaksverslaving.

Januari = stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? In januari 2024 organiseren we een gratis webinar en een voordelige online groepscursus om te stoppen met roken. Word je liever individueel begeleid? Dan kan je terecht bij onze tabacologen in Antwerpen, Mechelen en Turnhout.

Schrijf je in