Overslaan en naar de inhoud gaan
Coeliakie

Wat is coeliakie?

Coeliakie of glutengevoelige enteropathie is een auto-immuunziekte die de dunne darm aantast als reactie op glutenconsumptie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en producten die ervan zijn afgeleid. Voor mensen met coeliakie kan het eten van gluten ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit blogbericht gaan we dieper in op wat coeliakie is, wat je wel en niet kan eten en hoe je ermee om kan gaan.
 

Wat is coeliakie?
Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem reageert op gluten alsof het een vijandige indringer is. Dit leidt tot ontsteking en beschadiging van de bekleding van de dunne darm. Als gevolg hiervan kan de dunne darm niet goed voedingsstoffen opnemen, wat leidt tot verschillende symptomen en complicaties.
 

Symptomen van coeliakie
De symptomen van coeliakie variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • maagpijn en krampen
  • diarree of obstipatie
  • opgeblazen gevoel
  • gewichtsverlies
  • vermoeidheid
  • huiduitslag (eczeem of dermatitis herpetiformis)
  • hoofdpijn
  • botpijn
  • depressieve gevoelens of angst
     

Diagnose van coeliakie
De diagnose van coeliakie vereist meestal een combinatie van bloedonderzoek en een biopsie van de dunne darm. Als de bloedtest antilichamen tegen gluten aantoont en de biopsie darmbeschadiging onthult, kan de diagnose worden gesteld.
 

Behandeling en dieet
De enige effectieve behandeling voor coeliakie is een strikt glutenvrij dieet. Dit betekent dat je gluten volledig moet vermijden, zoals brood, pasta, koekjes, gebak en bier. Een ingrijpend dieet dus, maar gelukkig zijn er veel glutenvrije alternatieven beschikbaar, zoals glutenvrije meelsoorten, pasta's en broden. Het is wel essentieel om voorzichtig te zijn met kruisbesmetting in de keuken en restaurants.
 

Tips voor een glutenvrij dieet

  • Lees altijd de etiketten van verpakte voedingsmiddelen om te controleren of ze glutenvrij zijn.
  • Vermijd het delen van keukengerei en kookoppervlakken met glutenhoudende voedingsmiddelen.
  • Eet natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, vlees, vis, en glutenvrije granen (zoals rijst, quinoa en boekweit).
  • Wees voorzichtig bij buitenshuis eten en vraag naar glutenvrije opties.
     

Complicaties 
Als coeliakie onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstige complicaties, zoals osteoporose, bloedarmoede, ondervoeding en zelfs bepaalde vormen van kanker. Het is daarom van vitaal belang om het dieet strikt te volgen en regelmatig op controle te gaan bij een arts of diëtist.
 

Leven met coeliakie
Hoewel het aanpassen aan een glutenvrij dieet in het begin een uitdaging kan zijn, kunnen de meeste mensen met coeliakie een gezond en gelukkig leven leiden. Er zijn heel wat glutenvrije recepten en producten beschikbaar en met de juiste ondersteuning en educatie kan je leren hoe je kan genieten van voeding zonder gluten.

Coeliakie is een serieuze aandoening die een strikt glutenvrij dieet vereist. Heb je symptomen die wijzen op coeliakie? Raadpleeg een arts voor evaluatie en diagnose. Met de juiste zorg en ondersteuning kan je een gezonde levensstijl handhaven en volop genieten van voeding.

Heb je hulp nodig bij het volgen van een aangepast dieet? Je kan terecht bij één van onze diëtisten, op 22 plaatsen in de provincie Antwerpen. Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een korting op de marktprijzen.

Meer info