Overslaan en naar de inhoud gaan
Waarom hebben vrouwen het sneller koud?

Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?

Het is een vaak voorkomend beeld in veel gezinnen en op de werkvloer: een zwetende man die verfrissing zoekt, terwijl de vrouwen bibberen met de verwarming op het maximum (liefst onder een warm dekentje). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen wel degelijk vatbaarder zijn voor kou. De beste werktemperatuur voor vrouwen is 24-25 °C, tegenover 21,5-22,5 °C bij mannen.

 

Minder effectieve doorbloeding
Vrouwen hebben van nature meer vet dan mannen, wat hen beter zou moeten beschermen tegen koude. Alleen zit dat vet niet rond hun vingers en tenen … Daar komt bij dat de doorbloeding van handen en voeten minder effectief is bij vrouwen. Ze slagen er beter in om bloed naar hun belangrijke organen te vervoeren, maar krijgen minder bloed tot aan de uiteinden van hun lichaam. Spieren produceren ook warmte, maar ook daar zijn vrouwen over het algemeen in het nadeel tegenover mannen.


Hormonenhuishouding
Ook de hormonale huishouding van vrouwen speelt in hun nadeel. Tijdens de menstruatie daalt de temperatuur van een vrouw met gemiddeld een graad. Na zonsondergang maakt ons lichaam het hormoon melatonine aan, dat je lichaamstemperatuur doet dalen om je te verwittigen dat het bedtijd is. Bij vrouwen verloopt dat proces beduidend sneller dan bij mannen, waardoor ze eerder hun minimumtemperatuur bereiken. Zo weet je meteen waar die koude voeten in bed vandaan komen.

 
Wat kan je doen om je handen en voeten warm te houden?

  • Lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding.
  • Ook vitamine K (rijkelijk aanwezig in onder andere vis, sla en selder) verbetert je bloedcirculatie.
  • Draag natuurlijke wollen of katoenen sokken. Ze zijn minder strak dan synthetische sokken en laten meer warmtetoevoer rond de voeten toe. Om diezelfde reden draag je best geen strakke schoenen, want die kunnen de bloedsomloop afsnijden.
  • Een voetbadje kan wonderen doen. Het warmt je voeten geleidelijk aan op en hydrateert ze aan de buitenkant.