Overslaan en naar de inhoud gaan
Vezels

Vezels

Wat zijn voedingsvezels

Voedingsvezels zijn essentiële (noodzakelijke) voedingsstoffen die niet worden verteerd, niet worden opgenomen in de dunne darm. De vezels komen dus onverteerd in de dikke darm. Ze zijn een vorm van koolhydraten.

Gunstige effecten op de gezondheid

  • Langer verzadigingsgevoel
  • Vlottere stoelgang
  • Bieden mogelijk een bescherming tegen hart- en vaatziekten door verlaging van cholesterol in het bloed
  • Betere invloed op de glycemie of bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten
  • Bieden bescherming tegen bepaalde darmaandoeningen (constipatie, fistels, darmkanker)

Belang van water

Het is noodzakelijk om voldoende te drinken voor een optimale werking van de vezels. Vezels binden zich aan vocht en zorgen zo voor een soepele stoelgang. Bij een hoge inname van voedingsvezels in combinatie met een lage vochtinname, kan constipatie veroorzaakt worden.

Vezelbronnen

Groenten, fruit, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten zijn belangrijke bronnen van vezels.

Hoe de vezelinname verhogen

  • Vervang aardappelen eens door volkoren pasta of bruine rijst
  • Eet voldoende groenten, wissel regelmatig af met rauwkost, tip: rauwkost kan ook als tussendoortje
  • Eet voldoende fruit, tip: fruit kan je niet enkel als tussendoortje eten maar ook als bv. broodbeleg
  • Verkies volkoren en meergranen broodsoorten, wissel voldoende af
  • Noten, zaden en gedroogd fruit bevatten voedingsvezels maar hebben een hoge caloriewaarde. Let hierdoor op je portiegrootte

Iemand die vezelarm eet en wil overgaan naar een vezelrijkere voeding, doet dit best geleidelijk aan om maag-darmklachten te vermijden.

Voedingsmiddelg voedingsvezel/100g

Appelsap                                       0.20

Appel met schil                             2.34

Wit brood                                       1.0

Roggebrood                                 5.50

Witte deegwaren gekookt            1.33

Bruine deegwaren gekookt          2.72

De tabel toont aan dat het eten van een appel meer voedingsvezels levert dan het drinken van sap. Dat volkorenproducten meer vezels bevatten dan de producten in hun ‘ongeraffineerde’ (witte) vorm.