Overslaan en naar de inhoud gaan
Eten en drinken bij warmte

Verfrissend eten en drinken

Het is zomer! Tijd voor zon, vakantie en vrienden. Hoewel dit voor velen de favoriete tijd van het jaar is, kan de hitte soms overweldigend worden. We geven je graag tips om af te koelen tijdens de zomer met gezond eten en drinken, de ideale verfrissing op een hete zomerdag.

Hydrateren boven alles
Het allerbelangrijkste op een hete dag is hydratatie. Je weet waarschijnlijk al dat water drinken essentieel is voor je gezondheid, maar al helemaal als het buiten warm is. Ben je gewoon water beu? Dan kan je je water ook opfleuren met wat fruit, kruiden of specerijen.


Je kan bijvoorbeeld wat schijfjes citroen, muntblaadjes, komkommerschijfjes of gember aan je waterfles toevoegen en genieten van een verfrissend en smaakvol drankje. Je kan ook zelfgemaakte ijsthee maken met groene thee, honing en citroensap. Of probeer kokoswater, dat van nature zoet en rijk aan elektrolyten is.

Verfrissende voeding
Je hebt misschien geen zin om veel te eten als het warm is, maar je moet je lichaam toch voeden met gezond voedsel. Enkele van de beste voedingsmiddelen voor in de zomer zijn salades, fruit, yoghurt en smoothies. Salades zijn licht en makkelijk te maken en je kan er alle ingrediënten aan toevoegen die je lekker vindt.
Fruit is sappig en heerlijk en het levert je vitaminen en antioxidanten. Yoghurt is romig en verkoelend en helpt je spijsvertering en immuunsysteem. Smoothies zijn dik en bevredigend en ze kunnen gemaakt worden met elke combinatie van fruit, groenten, noten, zaden of melk. Daarnaast is het goed om voor groenten en fruit te kiezen die veel water bevatten, zoals watermeloen, komkommer en tomaten.


Recepten voor zomers eten en drinken

  • Watermeloensalade: snijd watermeloen in hapklare stukjes en meng ze met wat feta, komkommer, rode ui, gehakte muntblaadjes en een drupje olijfolie. Geniet van deze zoete en zoute salade als snack of bijgerecht.
  • Bessenyoghurt ijslolly's: meng gewone yoghurt met wat honing en vanille-extract. Giet het mengsel in ijslollyvormpjes en voeg wat verse bessen naar keuze toe. Vries ze een paar uur in en geniet van deze romige en fruitige ijslolly's.
  • Groene smoothie: mix spinaziebladeren met wat banaan, ananas, amandelmelk en ijsblokjes. Drink deze smoothie voor een boost aan energie en voedingsstoffen.
  • Fleurige ijsblokjes: vul een vorm voor ijsblokjes en voeg bessen, eetbare bloemen, kruiden … toe. Vries de ijsblokjes in.