Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelvoorkomende angsten

Veelvoorkomende angsten

Angst is een natuurlijke emotie die we allemaal wel eens ervaren. Het kan ons waarschuwen voor gevaar en ons helpen om voorzichtig te zijn in bepaalde situaties. Maar het kan ook een belemmering zijn voor je dagelijks leven, als het bepaalde aspecten van je leven overheerst. In dat geval kan een psycholoog hulp bieden. We lijsten enkele van de meest voorkomende angsten die behandeld worden door een psycholoog, en hoe zij je kunnen helpen.
 

  • Sociale angststoornis

Sociale angststoornis, ook wel sociale fobie genoemd, is een veelvoorkomende angst waarbij mensen overmatig bang zijn voor negatieve beoordelingen en kritiek van anderen. Dit kan leiden tot het vermijden van sociale situaties, zoals feestjes, vergaderingen of zelfs alledaagse gesprekken. Een psycholoog kan je helpen om de onderliggende oorzaken te identificeren en om stap voor stap je sociale vaardigheden op te bouwen, zodat je je zelfverzekerder kunt voelen in sociale interacties.
 

  • Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)

Gegeneraliseerde angststoornis is een aanhoudende en overmatige angst voor dagelijkse zorgen en problemen. Mensen met GAS hebben vaak het gevoel dat ze de controle verliezen over hun gedachten en maken zich voortdurend zorgen over verschillende aspecten van hun leven. Een psycholoog kan je helpen om gezonde mechanismen aan te leren om ermee om te gaan, je gedachten te leren beheersen en te werken aan het verminderen van de angstige gevoelens.
 

  • Paniekstoornis

Een paniekstoornis wordt gekenmerkt door terugkerende, meestal onverwachte paniekaanvallen. Ze gaan vaak gepaard met intense fysieke en psychologische symptomen. Mensen met een paniekstoornis kunnen bang zijn voor de volgende aanval, wat hun dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Een psycholoog kan je leren hoe je paniekaanvallen kan herkennen en ermee om kan gaan. Vaak worden ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken aangeleerd om de angst te verminderen.
 

  • Specifieke fobieën

Specifieke fobieën zijn intense angsten voor bepaalde objecten, situaties of dieren. Denk maar aan hoogtes, spinnen, vliegen, bloed ... Een psycholoog kan gebruikmaken van blootstellings- en responspreventietechnieken om je te helpen geleidelijk aan je angst bloot te stellen en je reacties erop te beheersen.
 

  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

PTSS kan ontstaan na een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeval, misbruik of oorlog. Mensen met PTSS ervaren vaak herbelevingen, nachtmerries, vermijdingsgedrag en verhoogde prikkelbaarheid. Een psycholoog kan werken aan het verwerken van het trauma en het aanleren van gezonde strategieën om ermee om te gaan, om de symptomen te verminderen.
 

Wil je je angsten aanpakken?

Onze psychologen kunnen je helpen. Leden van Solidaris Antwerpen betalen 39 euro voor een individueel gesprek, in plaats van 70 euro. 

Meer info