Overslaan en naar de inhoud gaan
Tips om meer te drinken

Tips om meer te drinken

We horen vaak dat je minstens 1,5 liter water per dag moet drinken, maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Met deze tips kom je sneller aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. 

Essentieel
Eerst en vooral: waarom is water zo belangrijk? Ons lichaam bestaat ongeveer voor 60 % uit water. Het is dan ook essentieel voor veel functies, zoals het reguleren van je lichaamstemperatuur, het wegspoelen van gifstoffen, het smeren van je gewrichten en het gehydrateerd houden van je huid. Water geeft je ook een vol gevoel en voorkomt overeten, wat je kan helpen om een gezond gewicht te behouden.

Als je voldoende drinkt, voel je je energieker, alerter en gezonder. 
 

Vuistregel
Hoeveel water moet je per dag drinken? Dit kan voor iedereen wat verschillen, maar een algemene vuistregel is om minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Dat zijn ongeveer 6 glazen of 3 kleine flessen water. Dit klinkt misschien als een grote opgave, maar het is niet zo moeilijk te bereiken als je deze eenvoudige tips volgt:

  • Begin je dag met een glas water. Dit helpt je te rehydrateren na een nacht slapen en zorgt ervoor dat je je dag goed kan starten.
  • Drink voor elke maaltijd een glas water. Hierdoor krijg je een vol gevoel en eet je minder.
  • Neem overal een herbruikbare waterfles mee naartoe. Zo word je eraan herinnerd om de hele dag water te drinken, bespaar je geld en help je het milieu door plastic flessen te vermijden.
  • Voeg wat smaak toe aan je water. Als je gewoon water saai vindt, kun je het opleuken met wat citroen, komkommer, munt, bessen of ander fruit en kruiden. Dit maakt je water verfrissender en lekkerder.
  • Drink meer water als je sport of als het warm is. Zo vervang je het vocht dat je verliest door te zweten en voorkom je uitdroging.
  • Vul verder aan met ongezoete dranken, zoals koffie en thee.
  • Zorg voor aanmoedigingen in je omgeving om je eraan te herinneren water te drinken. Denk aan post-its of een onderlegger.
  • Zet tijdens het werken een grote fles of karaf water op je bureau die tegen het einde van de dag moet leeg zijn.
  • Zet je water altijd goed in het zicht, en kies iets fijn om uit te drinken (bijvoorbeeld een glas met een leuke tekst of tekening).