Overslaan en naar de inhoud gaan
Noten en zaden

Noten en zaden

Noten en zaden zijn voor heel wat mensen onbekend terrein, maar ze hebben wel degelijk een positief effect op onze gezondheid. Ze verlagen het LDL-cholesterol (‘slechte cholesterol’), waardoor het risico op hart- en vaatziekten daalt. Elke dag een handje noten of zaden toevoegen aan je voedingspatroon is dus een goed idee.

Zijn noten en zaden gezond?

Ze hebben een positief effect op onze gezondheid, dat is zeker. Maar ze bevatten wel een aanzienlijke hoeveelheid vet. Weliswaar onverzadigde vetten, wat de ‘goede’ vetten zijn. Daarnaast leveren ze ook tal van andere voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Noten en zaden zijn zeker gezond, maar door het hoge vetgehalte bevatten ze behoorlijk wat calorieën. Overdrijf dus zeker niet met je portie. Een ander voordeel van noten is dat ze je voor een lange tijd een verzadigd gevoel geven, hierdoor zal je dus minder snel terug honger krijgen.

Welke portie is toegestaan?

De aanbeveling is 1 handje vol per dag.  Dit kan onder de vorm van noten in je salade, zaden in je yoghurt, een handje noten voor de televisie ... Je kan ook een keer kiezen voor notenpasta (zoals pindakaas) of tahin (sesampasta) op je boterham.

Welke noten en zaden?

Verkies steeds de onbewerkte vorm van noten en zaden. Qua noten heb je heel wat keuze. Ga voor noten in de pure vormen, zoals hazelnoten, cashewnoten, walnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, amandelen ... Bij de zaden verkies je ook de pure vormen zoals chiazaad, lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten … Ook hier geldt - net zoals bij alle voedingsmiddelen - de regel: wissel zoveel mogelijk af tussen de verschillende soorten die er zijn.

Naast de onbewerkte vorm kan je ook kiezen voor gebrande of geroosterde noten. Kies hier wel voor de ongezouten variant.

Kies je voor een notenpasta? Neem dan de variant die uit 100 % noten bestaat. Wist je dat je ook gemakkelijk zelf notenpasta kan maken? Doe 250 gram noten in een (krachtige) blender en mixen maar! Eventueel kan je nog een beetje olie toevoegen om de pasta vloeibaarder te maken.