Overslaan en naar de inhoud gaan
Mindfulness werken

Mindful aan het werk

Arbeiders, bedienden, kaderpersoneel … Iedere job brengt stress met zich mee. Mindfulness helpt je om positiever in het leven te staan en om meer orde te scheppen. Even gas terugnemen en je batterijen opladen. Ook op de werkvloer. Probeer deze simpele tips, en je merkt het verschil meteen.

Smile
Je ziet misschien niet altijd een reden, maar lachen zet bepaalde processen in gang waardoor je je beter voelt. Ontspan je gezicht en tover een glimlach tevoorschijn. Zomaar, uit het niets. Het werkt aanstekelijk, dus je kan je collega’s er mee opvrolijken.

Gebruik je ademhaling
Wist je dat we slechts 20 % van onze longen gebruiken? Nochtans is de ademhaling de makkelijkste (en natuurlijkste) manier om tot rust te komen. Een simpele oefening: adem rustig in en uit. Tel een punt telkens je uitademt. Probeer tot 10 te komen, zonder de tel kwijt te raken. Als je de tel kwijt bent of tot 10 gekomen bent, begin je terug opnieuw. Na een tijdje voel je dat je vanzelf ontspant.

De ochtendstond ...
File, de trein die te laat is … Je kan er niets aan doen. Behalve aanvaarden en er het beste van maken. Je ochtendhumeur bepaalt een groot stuk van je dag. Zet de radio extra luid en brul mee, trakteer jezelf op een koffietje, kijk onderweg in de bus of trein naar je favoriete serie op je tablet of laptop … Je zal even laat op je werk toekomen als wanneer je jezelf opwindt, maar wel met een goed gevoel.

Wees dankbaar en accepteer
We concentreren ons vaker op dingen die misgaan dan op successen. Die successen verdienen meer aandacht, en we moeten er dankbaar zijn. 
We steken heel wat tijd in hopen en wensen dat zaken anders waren. Maar het is wat het is. Geniet van de kleine dingen: een mooi uitzicht, een lekkere kop koffie of thee, een gunst van een collega … Het geeft je een beter gevoel en zorgt voor een positieve sfeer. 

Apps
Er bestaan verschillende apps voor je smartphone en tablet die je helpen om even tot rust te komen. ‘Stop, breathe and think’ laat je even stilstaan bij je gevoelens (en biedt passende oefeningen aan), ‘Simple habit’ bevat oefeningen van maximum 5 minuten, in ‘Buddhify’ vind je een specifieke “work break” (tegen betaling) …

Laat je werk op het werk
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn simpele trucjes voor. Maak op het einde van je werkdag een lijstje van wat je die dag bereikt hebt en wat de volgende dag je prioriteit is. Of verdeel het in ‘afgewerkt’, ‘doorgaan met’ en ‘beginnen aan’. Zo gun je jezelf (en je hersenen) rust en kan je de draad snel terug oppikken.

Een training volgen?

We bieden gratis kennismakingssessies mindfulness aan en leden van Solidaris Antwerpen krijgen korting op een basistraining mindfulness. 

Meer info over data en locaties