Overslaan en naar de inhoud gaan
Melk

Melk & Melkproducten

Voedingswaarde

Melkproducten zijn een bron van eiwitten, vitaminen (B2 en B12) en mineralen (calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink).

In de nieuwe voedingsdriehoek situeren deze producten zich in de lichtgroene zone: producten van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid. Ze passen binnen een gezonde en evenwichtige voeding.

Plantaardige producten die ook calcium aanleveren zijn volkorenbrood, spinazie, hazelnoten, amandelen … Deze bevatten doorgaans wel minder calcium en het wordt minder goed door het lichaam opgenomen. Ze kunnen dus een goede aanvulling zijn, maar geen volwaardige vervanging.


Wetenschappelijke onderzoeken zijn het nog niet éénduidig eens rond de gezondheidsvoordelen en eventuele nadelen van zuivelproducten.
 


Sojadranken

Kies voor sojaproducten die verrijkt zijn met calcium en vitamine B2 en B12, in zijn natuurlijke variant (dus niet sterk gezoete varianten zoals fruitsmaken, chocoladesmaak …). Ze bevatten dezelfde hoeveelheid eiwitten als melk, deze zijn bij beide van hoge biologische kwaliteit. Het zijn volwaardige vervangers (mits verrijking met calcium en vitamines) in hun natuurlijke variant (zonder toegevoegde suikers of smaken).

Voor personen die geen melk kunnen verdragen (door bijvoorbeeld lactose-intolerantie) zijn ze dus een goed alternatief. Of ze dezelfde gezondheidsvoordelen- of nadelen hebben als melk is wetenschappelijk nog niet duidelijk.

 

Plantaardige dranken

Noten-, haver- en rijstdranken zijn andere plantaardige alternatieven. Ook hier check je best of er calcium en vitamines aan zijn toegevoegd. Dit zijn geen volwaardige vervangers, omdat ze minder eiwitten bevatten, die ook van een lage biologische kwaliteit zijn. Noten en granen kan je beter in hun natuurlijke vorm eten.
 

Waarvoor kies je best?

Kies voor de weinig of niet bewerkte variant. Halfvolle melk en melkproducten zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen zijn te verkiezen in een gezonde voeding. Ze leveren evenveel calcium als de volle variant.

  • Melk
  • Karnemelk
  • Kefir
  • Yoghurt
  • Platte kaas
  • Sojadrank natuur – verrijkt met calcium & vitamine
  • Alternatieven voor yoghurt op basis van soja natuur – verrijkt met calcium & vitamine