Overslaan en naar de inhoud gaan
kanker beauty professional Antwerpen

Kanker beauty professional Antwerpen

Mensen met kanker ondergaan vaak intensieve en belastende behandelingen, maar de bijwerkingen zijn niet altijd gekend. Zo kunnen ze een effect hebben op de huid. Daarom legt Carla Van Goidsenhoven, kanker beauty professional, (ex-)kankerpatiënten in de watten met aangepaste lichaamsverzorging.


Carla: “Ik volgde een opleiding tot schoonheidsspecialist, maar ik wist meteen dat ik me wilde specialiseren in de behandeling van mensen met een specifiek zorgprofiel”, vertelt ze. “Toen ik in 2015 las dat er aan het IFPC (Institute for Professional Care) een opleiding kwam die gericht was op de verzorging van kankerpatiënten, twijfelde ik geen moment. Goedkoop was het niet, maar ik was gebeten om ervoor te gaan.”
 

Nood aan aangepaste behandeling

Vanwaar die gedrevenheid? “Het ligt in mijn karakter om mensen te willen helpen. Voor mensen die chronisch ziek zijn, ligt de drempel vaak hoger om naar een schoonheidsspecialist te gaan. Precies omdat hun huid zo aangetast wordt. Tegelijk is dat net de reden waarom ze nood hebben aan een aangepaste behandeling. De therapie die ze ondergaan heeft niet alleen een stevige impact op de binnenkant van hun lichaam, maar ook op de buitenkant”, weet Carla.

De behandeling die een kanker beauty professional geeft, verschilt van een ‘gewone’ schoonheidsbehandeling. “Ik heb geleerd hoe de huid van een kankerpatiënt verandert. Door de zware therapie en medicatie wordt die heel kwetsbaar. Bovendien reageert elke persoon anders, dus elke verzorging wordt individueel bepaald. Ik gebruik uitsluitend zeer milde producten, geschikt voor een gevoelige huid.

“Bovendien gebeurt elke behandeling na overleg met de behandelende arts (oncoloog), benadrukt Carla. “Vooraleer iemand een schoonheidsbehandeling krijgt, is er een intakegesprek. Ik moet weten in welke fase van de therapie of ziekte de persoon zich bevindt en of ik de huid wel mág behandelen. Als ik een go krijg, werk ik een aangepaste verzorging uit. Het kleinste wondje kan namelijk voor een infectie zorgen, omdat de weerstand van de patiënten zeer laag is in bepaalde fases.
 

Ongemakken verlichten en luisterend oor

Je kan kiezen tussen een huidverzorging of een wellnessmoment met een aangepaste massage. “Ik kan de pijn niet volledig wegnemen, maar ik probeer de ongemakken te reduceren tot een minimum. Heel wat patiënten hebben bijvoorbeeld last van het hand- en voetsyndroom. Dat is een bijwerking van bepaalde soorten chemotherapie, waarbij de patiënt last krijgt van huidverschijnselen op de handpalmen en voetzolen, zoals droogheid, kloofjes, overgevoeligheid, jeuk, pijn … Dan kan een lauw (geen warm!) badje met olie enorm verlichten. Daarna breng ik een hydraterende crème aan om uitdroging zoveel mogelijk tegen te gaan”, zegt Carla.

Een luisterend oor bieden is ook soms een onderdeel van de behandeling. “Ik geef het signaal dat ze welkom zijn. Sommigen hebben er geen nood aan om hun verhaal te doen, anderen praten iets makkelijker. Ik laat hen altijd de 1ste stap zetten. Ik probeer aan te voelen wat ze verlangen, maar maak ook duidelijk dat het uurtje dat ze bij mij zitten helemaal draait om genieten en even alles loslaten.”

 

Aangepaste lichaamsverzorging

Een manicure, gelaatsverzorging of herbalanceringsmassage, specifiek gericht op jouw noden? Leden van De VoorZorg krijgen gemiddeld 30 % korting op de behandelingen. 

Meer info