Overslaan en naar de inhoud gaan
Huidverzorging kanker

Huidverzorging tijdens kanker: waarop moet je letten?

Huidverzorging tijdens kanker vereist speciale aandacht. De behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling, kunnen een nadelig effect hebben op je huid: ze kan droog en gevoelig worden, snel geïrriteerd zijn, je nagels kunnen broos worden ... Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten voor huidverzorging tijdens kanker:

 

  1. Kies milde, hypoallergene, en geurloze producten. Vermijd agressieve ingrediënten zoals alcohol en sterke parfums.

  2. Heet water kan de huid uitdrogen. Kies voor lauwwarm water en beperk de tijd in bad of onder de douche om uitdroging te voorkomen.

  3. Houd de huid goed gehydrateerd door regelmatig een hypoallergene, ongeparfumeerde moisturizer aan te brengen. Dit kan helpen bij het verminderen van droogheid en jeuk.

  4. Bescherm de huid tegen de zon, vooral als deze gevoeliger is door de behandelingen. Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF en vermijd langdurige blootstelling aan de zon.

  5. Tijdens kankerbehandelingen is het raadzaam om agressieve huidbehandelingen zoals chemische peelings, microdermabrasie of lasertherapie te vermijden, omdat deze de huid verder kunnen irriteren.

  6. Handen en voeten kunnen bijzonder gevoelig zijn voor bijwerkingen van de behandeling. Houd de nagels kort en gebruik een milde handcrème en voetverzorging om droogheid en barstjes te verminderen.

  7. Draag losse, zachte kleding om wrijving en irritatie van de huid te minimaliseren.

  8. Overleg met een schoonheidsspecialist of huidverzorgingsexpert die ervaring heeft met het werken met mensen die kanker ondergaan. Ze kunnen gepersonaliseerd advies geven op basis van de individuele behoeften van de persoon.

  9. Informeer het medische team over eventuele huidproblemen, zoals roodheid, uitslag of wondjes, zodat ze passend advies kunnen geven en indien nodig de behandeling kunnen aanpassen.
     

Elke huid heeft verschillende behoeften, dus het is belangrijk om de huidverzorgingsroutine aan te passen aan de specifieke omstandigheden en het advies van het medische team op te volgen.

Kanker beauty professional

Heb je te maken (gehad) met kanker en wil je je huid op een aangepaste manier laten verzorgen? Onze kanker beauty professional past niet alleen de behandelingen aan aan jouw specifieke noden, maar biedt je ook een luisterend oor.