Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinderpsycholoog

Hoe vertel je je kind dat het naar de psycholoog moet?

Woede-uitbarstingen, problemen op school, onverklaarbare nachtmerries … Kinderen hebben ook moeilijke periodes, die een weerslag kunnen hebben op elk gebied van hun leven, en op dat van hun gezin. Soms biedt een luisterend oor van een kinderpsycholoog een uitkomst. Maar hoe vertel je je kind dat je de stap naar een psycholoog zet?

“Maar mama, ik ben toch niet gek?”. Sommige kinderen reageren zo, anderen beseffen helemaal niet wat een psycholoog doet en wat de bedoeling is. Ook in dat laatste geval is het belangrijk om je kind in te lichten over wat er gebeurt.

Als ouder is het vaak niet makkelijk om de stap te zetten en een afspraak te maken, maar het is soms nog moeilijker om dit aan je kind te vertellen, ongeacht de reden. Hou vooral in het achterhoofd dat je niet faalt als ouder als je naar een psycholoog gaat. Het is ook geen taboe om hulp in te roepen. Net zomin als je kind ‘gek’ is. Een andere kijk op de zaken kan de donderwolken soms doen opklaren.


Open en eerlijk

Wees open en eerlijk tegenover je kind, zonder het al te zwaar te maken. Gebruik je bezorgdheid als aanknopingspunt: vertel over welk gedrag of omstandigheden je je zorgen maakt. Benadruk dat je alles zal doen om je kind te ondersteunen, dat je samen staat en dat het bedoeld is als hulp voor hem of haar. Zorg ervoor dat je kind geen schuldgevoel krijgt, maar zeg dat je het nodig vindt om er een objectieve persoon bij te halen die zowel jou als je kind tips kan geven. Vertel ook gerust dat er heel veel kinderen naar een psycholoog gaan.

Begrijpt je kind de term psycholoog niet? Noem het dan praatdokter. Benadruk in dat geval wel dat de dokter in dit geval geen medicatie zal geven en dat je kind niet ziek is.


Voorbereiden

Vertel op voorhand de naam van de psycholoog of laat je kind een kijkje nemen op de website van de psycholoog. Maak je geen zorgen, de psycholoog zorgt ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt en legt de bedoeling tijdens het eerste gesprek zorgvuldig uit, op kindermaat.

Ben je toch niet zeker van je stuk? Vraag dan op voorhand (bijvoorbeeld bij het maken van de afspraak) aan de psycholoog enkele tips.

 

Voordelige begeleiding

Als lid van De VoorZorg provincie Antwerpen betaal je slechts 28 euro per consultatie bij de kinderpsycholoog, in plaats van 56 euro. Voor een intelligentie- of neuropsychologisch onderzoek betaal je 112 euro, in plaats van 200 euro.

Meer info