Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe werkt een kinderpsycholoog?

Hoe gaat een kinderpsycholoog te werk?

Kinderpsychologen werken met kinderen van verschillende leeftijden en met diverse emotionele en gedragsproblemen. In dit artikel geven we inzicht geven in hoe kinderpsychologen te werk gaan om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde emotionele basis en omgaan met verschillende uitdagingen.
 

De eerste ontmoeting

Het proces begint vaak met de eerste ontmoeting tussen de kinderpsycholoog, het kind en de ouders. Tijdens deze kennismakingssessie bouwt de kinderpsycholoog een vertrouwensband op te bouwen en brengt hij of zij in kaart wat de specifieke problemen en behoeften zijn. Het is belangrijk dat zowel het kind als de ouders zich op hun gemak voelen bij de psycholoog.
 

Therapieplanning

Op basis van het eerste gesprek zal de kinderpsycholoog een behandelingsplan opstellen. Dit plan omvat doelstellingen voor de therapie, de gebruikte therapeutische benaderingen en de geschatte duur van de behandeling. Het behandelingsplan wordt meestal besproken en aangepast in samenwerking met de ouders, die een belangrijke rol spelen in de therapie van het kind.
 

Therapiesessies

De daadwerkelijke therapie begint met regelmatige sessies waarin het kind en de psycholoog samenwerken aan het aanpakken van de problemen. De frequentie en duur van de sessies variëren afhankelijk van de behoeften van het kind en de aanpak van de psycholoog.
 

Therapeutische benaderingen

Kinderpsychologen gebruiken verschillende therapeutische benaderingen, afhankelijk van de aard van de problemen. Enkele veelvoorkomende benaderingen zijn:

  • Cognitieve gedragstherapie: dit is gericht op het helpen van kinderen om destructieve gedachten en gedrag te identificeren en te veranderen.

  • Speltherapie: er wordt op een speelse manier geprobeerd om het kind emoties en problemen te laten uiten en te begrijpen. 

  • Gezinstherapie: soms is het belangrijk om de gezinsdynamiek te begrijpen en te verbeteren om het kind te ondersteunen.
     

Voortgang en aanpassing

Tijdens de behandeling bewaakt de kinderpsycholoog de voortgang van het kind nauwlettend. Als de behoeften van het kind veranderen, kan het behandelingsplan worden aangepast. Communicatie tussen de psycholoog, het kind en de ouders is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de therapie effectief is.
 

Afronding en nazorg

Als de behandeldoelen bereikt zijn, wordt de therapie afgerond. Kinderpsychologen zullen vaak nazorg bieden om ervoor te zorgen dat het kind de verworven vaardigheden behoudt en om eventuele terugval te voorkomen.
 

Onze kinderpsychologen begeleiden je kind

Heeft je problemen op het vlak van emoties (scheiding, rouw, angst ...), gedrag, sociale omgang, slapen, eten ...? Onze kinderpsychologen helpen je! Je vindt ze in Antwerpen, Kapellen, Geel, Kapellen, Mol en Sint-Katelijne-Waver. Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een korting op de marktprijzen. 

 

 

Maak een afspraak