Overslaan en naar de inhoud gaan
Goede voornemens: gezond eten

Goede voornemens voor gezonde voeding

Het nieuwe jaar komt er met rasse schreden aan. Is gezonder eten één van je goede voornemens? Een gezonder eetpatroon is een lovenswaardig doel, maar het volhouden ervan kan soms een uitdaging zijn. Veranderingen in eetgewoonten kosten tijd. Wees dus vooral geduldig en vier kleine overwinningen. In dit blogbericht delen we niet alleen inspirerende goede voornemens op het gebied van gezonde voeding, maar ook praktische tips om ze vol te houden gedurende het hele jaar.

 

Hoe kan je gezonder eten?

  1. Meer groenten en fruit: dit is eén van de meest klassieke voornemens. Probeer kleurrijke variëteiten toe te voegen aan elke maaltijd en ontdek nieuwe manieren om ze te bereiden, zoals roosteren, stomen of in smoothies verwerken.

  2. Minder bewerkt voedsel eten: kies voor verse, onbewerkte ingrediënten en vermijd voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en kunstmatige toevoegingen. Lees etiketten zorgvuldig en maak bewuste keuzes.

  3. Voldoende hydratatie: veel mensen vergeten het belang van voldoende water drinken. Dit kan helpen bij gewichtsbeheersing, het verbeteren van de huid en het bevorderen van een goede spijsvertering.

  4. Gezond snacken: in plaats van naar ongezonde snacks te grijpen, kan je jezelf het doel stellen om gezondere alternatieven te ontdekken. Noten, groentesticks met hummus en vers fruit zijn uitstekende keuzes voor tussendoortjes.
     

Tips om het vol te houden

  1. Stel realistische doelen: begin met haalbare doelen die passen bij jouw levensstijl. Hierdoor is de kans groter dat je gemotiveerd blijft.

  2. Maak een planning: plan je maaltijden en snacks vooruit. Bereid gezonde opties voor, zodat je minder geneigd bent om naar ongezonde keuzes te grijpen als je honger hebt.

  3. Betrek familie en vrienden: samenwerken aan gezonde doelen kan leuk en motiverend zijn. Bovendien kunnen zij je ondersteunen op moeilijke momenten.

  4. Geniet met mate: gezonde voeding betekent niet dat je je lievelingseten moet opgeven. Geniet van lekkernijen, maar met mate. Het draait allemaal om balans.

  5. Zoek hulp indien nodig: heb je moeite om je goede voornemens vol te houden? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een diëtist of voedingsdeskundige kan persoonlijk advies geven dat is afgestemd op jouw behoeften.

Heb je vragen over gezonde voeding of kan je wat motivatie gebruiken?

Onze diëtisten geven je advies op maat. Leden van Solidaris Antwerpen krijgen een korting op de marktprijs. 

Maak een afspraak