Overslaan en naar de inhoud gaan
Gezonde koekjes

Gezonde(re) koekjes

Op 18 december is het 'bake cookies day'. Het perfecte moment om je favoriete (kerst)koekjes te bakken. Wil je eens iets nieuw proberen of voor een ‘gezondere’ variant gaan? Dan kun je zeker inspiratie halen uit onderstaande recepten:
 

  • Gezonde kerstkoekjes

Ingrediënten (30 stuks):

  • 200 g havermout
  • 125 g zelfrijzende meel
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 kokosbloesemsuiker
  • 3 tl kaneel of speculaaskruiden
  • 75 g kokosolie
  • 8 el melk

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  3. Maal de havermout fijn met een keukenmachine of blender.
  4. Doe de gemalen havermout, het amandelmeel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en kaneel in een kom en meng het goed door elkaar.
  5. Smelt de kokosolie kort in de magnetron en voeg het, samen met het ei en de amandelmelk, toe aan het meel.
  6. Prak de banaan fijn of mix met de staafmixer. Meng de geprakte banaan door het kokosoliemengsel.
  7. Meng het meel en het kokosoliemengsel door elkaar met de hand tot een samenhangend deeg.
  8. Leg het deeg 20 minuten in de koelkast om af te koelen.
  9. Rol met een deegroller het deeg uit op het aanrecht of op een stuk bakpapier.
  10. Steek de koekjes uit en leg op de met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar (dikkere koekjes moeten iets langer).
  12. Laat de koekjes afkoelen

Bron: https://simoneskitchen.nl/gezonde-kerstkoekjes/
 

  • Havermout plaatkoek met appel en kaneel

Ingrediënten:

  • 50 g havermout
  • Handje grof gehakte witte amandelen
  • 2 eieren
  • 75 ml amandelmelk
  • 50 ml ahornsiroop
  • 1 appel
  • 75 ml gesmolten kokosolie
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 tl kaneel of speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Schil de appel en rasp deze met een grove rasp.
  3. Gebruik een fijne rasp om de schil van de citroen te raspen.
  4. Maal de amandelen en havermout in een keukenmachine of blender tot meel.
  5. Meng nu alle droge ingrediënten met elkaar.
  6. Meng vervolgens alle natte ingrediënten met elkaar.
  7. Voeg deze 2 samen en roer goed door.
  8. Bekleed een bakblik met bakpapier en giet het mengsel hierin.
  9. Bak de plaatkoek 40 – 45 minuten goudbruin.

Bron: https://www.eatpurelove.nl/recepten/havermout-plaatkoek/
 

  • Gezonde kaaskoekjes

Ingrediënten (20 stuks):

  • 75 g havermout
  • 75 g boekweitmeel
  • 75 g geraspte harde, belegen of oude kaas
  • 2 eieren
  • 2 el sesamzaadjes
  • 1 el lijnzaad
  • 1 tl komijnpoeder
  • 75 g margarine

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Maal de havermout met een keukenmachine of blender tot meel (of gebruik kant-en-klaar havermeel).
  3. Kluts de eieren en houd een klein beetje apart om de kaaskoekjes zo meteen te bestrijken.
  4. Rasp de kaas of gebruik kaas die al geraspt is.
  5. Kneed alle ingrediënten tot een deegbal.
  6. Strooi wat bloem of meel op je werkblad en maak balletjes van ongeveer 15 – 20 gram.
  7. Druk deze plat tot een koekje en leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  8. Smeer op ieder kaaskoekje wat geklutst ei en strooi er sesamzaadjes en lijnzaad overheen.
  9. Bak de kaaskoekjes ongeveer 15 – 20 minuten goudbruin.

Bron: https://www.eatpurelove.nl/recepten/glutenvrije-kaaskoekjes/

 

 

  • Chocolade havermoutkoekjes

Ingrediënten (9 stuks):

  • 2 rijpe bananen
  • 125 g havermout
  • 2 el cacao
  • 25 g gesmolten kokosolie
  • 50 g hazelnoten
  • 30 + 20 g pure chocolade

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Prak de bananen glad met een vork in een kom. Voeg de havermout, de cacao en de gesmolten kokosolie toe.
  3. Hak de hazelnoten grof. Voeg een deel toe en houd iets achter ter garnering.
  4. Hak 30 g pure chocolade grof en voeg dit bij de havermout.
  5. Meng alles goed door elkaar. Het mengsel moet licht plakkerig worden.
  6. Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Verdeel het deeg met een ijsschep over de bakplaat. Druk ze iets plat met je vinger.
  7. Garneer de chocolade havermoutkoekjes met de overgebleven hazelnoten.
  8. Bak de koekjes in ongeveer 25 – 30 minuten af in de voorverwarmde oven.
  9. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  10. Smelt de resterende chocolade in de magnetron of au bain marie. Garneer de koekjes met een drizzle chocolade.

Bron: https://uitpaulineskeuken.nl/recept/chocolade-havermoutkoekjes

 

  • Gezonde speculaasballetjes

Ingrediënten (12 stuks):                                                   

  • 35 g amandelen
  • 30 g pecannoten
  • 50 g gedroogde rozijnen of dadels
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 – 2 el appelmoes
  • Geraspte kokos om de balletjes in te rollen

Bereiding:

  1. Mix in een blender alle ingrediënten tot een zo glad mogelijke substantie.
  2. Voeg indien nodig een paar eetlepels water aan het deeg toe.
  3. Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de geraspte kokos.
  4. Leg de balletjes in de koelkast en laat ze minimum 2 uur opstijven.

Bron: https://www.fittovenares.nl/recept/gezonde-speculaasballetjes-glutenvrij-suikervrij

Heb je specifiek dieetadvies nodig?

Onze diëtisten geven je advies op maat.

Meer info