Overslaan en naar de inhoud gaan
Gezonde pizza

Gezonde pizza

Bij pizza denken we meteen aan een rijkelijk belegde deegcirkel: tomatensaus, een berg kaas, vlees en eventueel een verdwaalde groente. Natuurlijk moet dit af en toe eens kunnen – wie kreeg niet meteen het water in de mond bij het lezen van de vorige zin? – maar een pizza hoeft niet per definitie ongezond te zijn. Met deze tips maak je je pizzamoment zo gezond mogelijk.
 

  • Eerst en vooral: je pizza zelf maken en beleggen is beter dan een kant-en-klare pizza. Deze voorverpakte pizza’s bevatten vaak heel veel zout, suiker en andere additieven. Als je het deeg zelf maakt, kan je deze ingrediënten beperken tot het hoogst noodzakelijke. Suiker is helemaal niet nodig en zout en olijfolie kan je beperken. Het hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn: de meeste broodmachines kunnen ook pizzadeeg bereiden, zodat je het enkel hoeft te vormen en te bakken.
  • Gebruik volkorenbloem voor het deeg. Volkoren producten bevatten meer vitamines, ijzer, magnesium en vezels en geven je langer een verzadigd gevoel. Andere gezonder alternatieven: bloemkool- of broccolibodems.
  • Wil je je pizza toch rijkelijk beleggen? Zorg er dan voor dat groenten je voornaamste ingrediënt zijn. Je kan nooit te veel groenten op je pizza leggen. Wil je je groenten meer smaak geven? Leg ze op voorhand even onder de grill.
  • Tip van het huis: groentengezichtjes. Kinderen vinden het leuk om hun eigen pizza te beleggen, zeker als ze er een grappig gezicht mee kunnen vormen.
  • Een berg kaas mag ook een beetje kaas zijn. Experimenteer met kruiden om je pizza meer smaak te geven.
  • Tomatensaus uit blik of een bokaal bevat vaak extra zout en suiker. Je kan je saus ook makkelijk zelf maken met verse tomaten of tomatenblokjes (uit de diepvries of een blik, op voorwaarde dat er niets toegevoegd is).
  • Vermijd vlees op je pizza. En als je toch vlees op je pizza wil, kies dan voor kip(filet) of vis.
  • Heb je moeite om je portie te beperken? Eet vooraf een gezond slaatje of een soep, zo heb je sneller een voldaan gevoel.
  • Eet je toch een kant-en-klare pizza? Beperk de rest van de week ultrabewerkte voedingsmiddelen, want deze zijn niet gezond.
  • Pizza mag af en toe op het menu staan, maar wees je bewust van je keuze. Laat daarom altijd een tijdje tussen. Dus niet vandaag pizza, morgen gefrituurd eten …

 

Vragen over gezonde voeding?

Onze diëtisten geven je tips en persoonlijk advies op jouw maat. Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen betalen 17 euro voor een intakegesprek (in plaats van 50 euro) en 6 euro voor een opvolgconsultatie (in plaats van 21 euro).

Meer info