Overslaan en naar de inhoud gaan
gezond op restaurant

Gezond op restaurant

Als je soms op restaurant gaat, weet je dat het niet steeds even gemakkelijk is om de meest gezonde keuze te maken. Wil je hier toch aan werken? Let dan op deze punten.
 

  • Ga niet met een lege maag op restaurant. Het is een goed idee om vooraf een stukje rauwkost of een kommetje soep te eten. Zo kom je minder in de verleiding om de borrelnoten of broodjes die op tafel staan op te snoepen terwijl je wacht.
  • Denk vooraf na over hoeveel gangen je wilt nemen. Neem niet én een voorgerecht én een nagerecht. Misschien kan je wel een portie delen? Bestel - indien mogelijk - het nagerecht als het hoofdgerecht op is. Met een volle maag maak je andere beslissingen. Misschien is een koffie of thee genoeg als gezellige afsluiter.
  • Luister naar je lichaam. Veel mensen eten uit beleefdheid hun bord leeg. Dit is geen verplichting. Vooral de portie pasta, aardappelen of rijst is op restaurant meer dan je nodig hebt.
  • Beperk het aantal alcoholische dranken en wissel af met water.
  • Stilletjesaan komt er verandering in, maar groenten staan zelden centraal op restaurant. Nochtans vormen ze de basis van gezonde voeding. Staan er groenten in de naam van het gerecht, dan heb je meer kans dat er ook meer op je bord zullen liggen. Kies eens voor een vegetarische optie, bestel groeten als bijgerecht of vervang aardappelen door groenten. Niet altijd even makkelijk, maar zo geef je ook een signaal aan het restaurant om hier meer aandacht voor te hebben.
  • Beperk rijke gerechten, zoals gegratineerde schotels of gerechten met room- of kaassauzen. Kies voor pure producten en verdoezel de smaak niet met zware sauzen. Is er toch saus bij, neem deze dan in een apart potje. Zo kan je makkelijker doseren.

 

Vergeet niet: geniet vooral van je restaurantbezoek. Iedere beslissing staat in het teken van je volledige voedingspatroon.

Vragen over gezonde voeding?

Onze diëtisten geven je correct en realistisch advies. Leden van Solidaris betalen slechts 19 euro voor een intakegesprek, in plaats van 52 euro.

Meer info