Overslaan en naar de inhoud gaan
seizoensgroenten

Eten volgens de seizoenen

Tegenwoordig vind je bijna het hele jaar door een ruim assortiment aan groenten en fruit in de supermarkten. Vroeger was dit ondenkbaar: asperges zijn zomergroenten, witloof is een typische wintergroente, aardbeien vond je enkel in de zomer … Er zijn verschillende (goede) redenen om de seizoenen te volgen in je voedingspatroon.

Variatie
Bonen op maandag, dinsdag broccoli … Ben je vastgeroest in dezelfde weekplanning? Als je seizoensgroenten en –fruit gebruikt, breng je meer variatie (en creativiteit) in je voedingspatroon.
Tip: de groente- en fruitkalender van Velt geeft een handig overzicht per groente- en fruitsoort.


Behoeften
Je lichaam heeft in de winter andere voedingsstoffen nodig dan in de zomer. ’s Winters een maaltijdsoep, in de zomer een koude soep of een smoothie. Seizoensgroenten- en fruit sluiten perfect aan op de behoeften van je lichaam. Wintergroenten bevatten bijvoorbeeld vaak veel vitamine D.


Goedkoper, gezonder en milieuvriendelijker
Lokale seizoensgroenten- en fruit moeten niet overgevlogen worden uit verre landen, waardoor de prijs lager ligt en er minder chemische producten (o.a. pesticiden) aan te pas komen om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Er is ook minder energie (voor de teelt én het transport) nodig, wat het milieu ten goede komt. Vergelijk de prijs van aardbeien maar eens in januari en juni …


Lekkerder
Groenten die de tijd krijgen om op een natuurlijke manier te groeien, komen beter tot hun recht qua smaak.

voedings- en dieetadvies

Wil je meer tips en informatie rond gezonde voeding? Onze voedings- en dieetdeskundigen geven je deskundige raad.

Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen genieten van voordeeltarieven