Overslaan en naar de inhoud gaan
Zorg voor je voeten

Elke stap telt: waarom voetverzorging zo belangrijk is

Of je nu kilometers jogt, de hele dag op je benen staat voor je job of gewoon geniet van een ontspannen wandeling: je voeten dragen letterlijk het gewicht van je hele lichaam. Ze verdienen dan ook de nodige aandacht. Niet alleen voor je comfort, maar ook om ernstige complicaties te voorkomen als je bijvoorbeeld diabetes hebt. Waarom is het zo cruciaal om voor je voeten te zorgen en hoe doe je het?

Fundament van je mobiliteit

Of je nu staat, loopt, rent of springt, je voeten zijn de fundamenten van je mobiliteit. Door ze goed te verzorgen, verminder je de kans op blessures en pijn, waardoor je actief blijft en van het leven kan genieten.

Regelmatige voetverzorging helpt bij het voorkomen van veelvoorkomende voetproblemen zoals eelt, likdoorns, ingegroeide teennagels en schimmelinfecties. Door simpelweg aandacht te besteden aan je voeten en ze goed te verzorgen, voorkom je ongemak en pijn.

Masseren en hydrateren van je voeten bevordert de bloedcirculatie. Dit helpt bij het verminderen van zwellingen en het voorkomen van complicaties zoals spataderen.

 

Bescherming van gevoelige voeten
Sommige voeten zijn kwetsbaarder:

  • Diabetici: goede voetverzorging is van het grootste belang door het risico op diabetische neuropathie. Dit is een aandoening waarbij de zenuwen beschadigd raken als gevolg van langdurig hoge bloedsuikerspiegels. Dit zorgt voor minder gevoel in je voeten, waardoor je meer risico loopt op verwondingen en infecties.
  • Ouderen: naarmate je ouder wordt, kan je te maken krijgen met een verminderde mobiliteit, dunner wordende huid en veranderingen in de vorm van de voeten. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op wonden, drukplekken en infecties.
  • Zwangeren: Door de gewichtstoename en hormonale veranderingen kan de voetstructuur en -functie beïnvloed worden. Dit kan leiden tot voetproblemen zoals platvoeten, zwellingen en pijn.
  • Sporters: hardlopen, springen en abrupte bewegingen leggen druk op je voeten. Dit kan leiden tot overbelasting, verwondingen en specifieke sportgerelateerde aandoeningen zoals hardlopersknie, shin splints en plantaire fasciitis.
  • Mensen met overgewicht: overgewicht kan leiden tot extra druk op de voeten, wat het risico op aandoeningen zoals platvoeten en hielspoor en de kans op verwondingen vergroot.
  • Mensen met reumatoïde artritis: deze auto-immuunziekte kan ontstekingen veroorzaken in de gewrichten, waaronder die in de voeten. Dit kan leiden tot pijn, zwellingen, misvormingen en verminderde mobiliteit.​​​

 

Tips

Met deze eenvoudige en effectieve tips houd je je voeten gezond en pijnvrij, ongeacht je levensstijl of eventuele specifieke behoeften. 

 

  1. Controleer je voeten dagelijks op blaren, snijwonden, roodheid of tekenen van infectie. Diabetici moeten extra voorzichtig zijn en regelmatig hun voeten laten controleren door een zorgverlener.

  2. Kies schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Vermijd schoenen met hoge hakken of te smalle punten. Doe je aan sport? Kies dan schoenen die geschikt zijn voor je specifieke activiteit en loopstijl. 

  3. Was je voeten dagelijks met lauw water en milde zeep. Droog ze grondig af, vooral tussen de tenen. Zo voorkom je schimmels en bacteriën. 

  4. Breng regelmatig een vochtinbrengende crème aan op je voeten om de huid zacht en gehydrateerd te houden. Breng geen crème aan tussen je tenen, om schimmelinfecties te voorkomen.

  5. Knip je teennagels recht en niet te kort af en knip niet aan de zijkanten. Zo voorkom je ingegroeide teennagels.

  6. Masseer regelmatig je voeten om de bloedcirculatie naar je voeten te verbeteren. Dit helpt bij zwellingen en om spataderen te voorkomen.

  7. Voer regelmatig rekoefeningen uit om je voetspieren flexibel te houden. Dit voorkomt blessures, vooral bij sporters.

  8. Ga langs bij een podoloog of gespecialiseerd voetverzorger voor professionele controle en behandeling van eventuele voetproblemen.

Voetverzorging bij onze pedicure of podoloog

Hebben je voeten aandacht nodig? 

Meer info