Overslaan en naar de inhoud gaan
Gezonde brooddoos

Een gezonde brooddoos

Een gezonde brooddoos samenstellen is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat jij of je kinderen gedurende de dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Een gebalanceerde lunch helpt niet alleen om je energie op peil te houden, maar ook om focus en concentratie te behouden. Hier zijn enkele tips om een gezonde en gevarieerde brooddoos samen te stellen.
 

1. Kies volkoren als basis
Begin met een gezonde basis door te kiezen voor volkorenbrood, volkoren wraps of volkoren crackers. Volkorenproducten bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen dan hun witte tegenhangers, wat bijdraagt aan een gezonder dieet en een langer verzadigd gevoel geeft.

 

2. Voeg eiwitten toe 
Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en algemene groei en ontwikkeling. Voeg daarom eiwitrijke voedingsmiddelen toe aan je brooddoos, zoals mager vlees (kip of kalkoen), vis, eieren, tofu of bonen. Je kunt bijvoorbeeld een salade met kip of tonijn maken of een eierwrap bereiden.

 

3. Gezonde vetten voor energie
Gezonde vetten zijn belangrijk voor het leveren van energie en het ondersteunen van verschillende lichaamsfuncties. Voeg daarom avocado, noten, zaden of een dun laagje hummus toe aan je brood of als bijgerecht. Gebruik ook gezonde oliën zoals olijfolie of lijnzaadolie voor dressings of om groenten mee te bakken.

 

4. Varieer met groenten en fruit
Zorg voor kleur en variatie door verschillende soorten groenten en fruit toe te voegen. Denk aan wortelen, paprika, komkommer, cherrytomaatjes, sla, appels, bessen, sinaasappels ... Ze leveren belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan een sterk immuunsysteem.

 

5. Gezonde snacks en drankjes
Vermijd suikerrijke snacks en drankjes zoals frisdrank en snoep. Kies in plaats daarvan voor gezonde snacks zoals yoghurt, ongezoete mueslirepen, popcorn, notenmixen of groentesnacks zoals reepjes paprika en wortel met hummus. Water is de beste keuze om te drinken, maar je kan ook kiezen voor ongezoete thee, melk of versgeperst sap (zonder toegevoegde suikers).

 

6. Portiecontrole en presentatie
Let op de portiegrootte van elk voedingsmiddel, om overeten te voorkomen. Gebruik ook een leuke brooddoos of lunchbox met compartimenten om de verschillende voedingsmiddelen gescheiden te houden en de lunch aantrekkelijker te presenteren.

Vragen over gezonde voeding?

Onze diëtisten werken op jouw maat