Overslaan en naar de inhoud gaan
Wegen

De weegschaal

De weegschaal

De verleiding om dagelijks op de weegschaal te staan is vaak groot. Ons gewicht schommelt echter gedurende de dag. Sta je ’s morgens op de weegschaal, dan zal je gewicht lager liggen dan wanneer je net gegeten hebt. Heb je net een groot glas water gedronken? Dan zal je gewicht ook weer (tijdelijk) een beetje stijgen. Heb je de avond voordien een zoutrijke maaltijd gegeten? Dan zal je lichaam wat meer vocht ophouden en zal je gewicht wat hoger liggen. Dit is normaal en heeft te maken met de vochtbalans van je lichaam.

Om een beter en betrouwbaarder zicht te krijgen op de evolutie van je gewicht, is het aangeraden om slechts 1 keer per week op de weegschaal te staan. Bij voorkeur doe je dit steeds op dezelfde dag en in de ochtend, voor je ontbijt. Kies ook steeds voor dezelfde weegschaal en plaats deze op een harde, egale ondergrond.

Hoeveel gewicht verliezen?

Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen? Dan gaat het best niet te snel. Een gewichtsverlies van een halve tot één kilo per week is voldoende en al een mooie prestatie. Bij een sneller gewichtsverlies gaat het vaak om een verlies van vocht en niet van vet. Daarnaast hangt de snelheid van je gewichtsverlies ook af van persoon tot persoon en de mate van overgewicht.

Heb je plots een onverwachte stijging van je gewicht?

Stijgt je gewicht plots veel, zonder dat je minder bent gaan bewegen of je je energiebalans in de verkeerde richting hebt laten overhellen? Soms zijn andere factoren ook van belang:

  • Geneesmiddelen kunnen een effect hebben op je gewicht.
  • Vlak voor de menstruatie kan bij een vrouw het gewicht wat stijgen door vasthouden van extra vocht.
  • Hormonenschommelingen.
  • Zoutrijke voeding zorgt voor het vasthouden van extra vocht.
  • Een onregelmatige stoelgang kan ook invloed hebben op je gewicht. Verstopping zorgt voor extra ‘vulling’ van de darmen, ook dit gewicht telt mee op de weegschaal.
  • Spieren wegen meer dan vet, je gewicht kan dus ook stijgen terwijl je lichaam wel strakker wordt.
  • Bij warm weer houdt je lichaam meer vocht vast.

Conclusie: focus niet te veel op het cijfer op de weegschaal. Er zijn heel wat beïnvloedende factoren. Kijk zeker ook eens in de spiegel of je al verschil ziet, misschien voel je wel dat je kleding losser begint te zitten? Een meetlint kan ook helpen om je voortgang bij te houden.