Overslaan en naar de inhoud gaan
Voetproblemen

De meest voorkomende voetproblemen en hoe je ze kan aanpakken

We realiseren ons meestal pas hoe belangrijk onze voeten zijn als er problemen ontstaan. In zo'n geval kom je vaak bij een pedicure terecht. Maar wanneer ga je best naar een pedicure en hoe voorkom je bepaalde voetproblemen?
 

  • Eeltvorming

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op wrijving en druk. Een beetje eelt kan je voeten zelfs beschermen tegen blaren en andere huidirritaties. Wanneer eelt zich ophoopt en te dik wordt, kan het een probleem worden en ongemak veroorzaken bij het stappen, pijnlijk worden en zelfs barsten. 

Wat kan je zelf doen? Verwijder eelt regelmatig om problemen te voorkomen. Gebruik een puimsteen of een voetvijl om voorzichtig eelt te verwijderen na een warm bad of douche, wanneer de huid zachter is. Hydrateer de voeten daarna met een vochtinbrengende crème.

Professionele hulp? Als het eelt te dik of pijnlijk is, kan een pedicure helpen om het veilig te verwijderen en advies geven over het voorkomen van verdere opbouw.

 

  • Likdoorns

Likdoorns zijn kleine, harde eeltplekken die pijnlijk kunnen zijn. Ze ontstaan meestal op plaatsen waar druk wordt uitgeoefend op de huid, zoals op de tenen of op de bal van de voet.

Wat kan je zelf doen? Draag schoenen die niet knellen en gebruik indien nodig inlegzolen om de druk te verminderen. Afhankelijk van je huidtype kan je de pijn verlichten met likdoornpleisters (zonder salicylzuur indien je een gevoelige of beschadigde huid hebt), siliconenpleisters, zachte verbanden ...

Professionele hulp? Als de likdoorn diep zit of als zelfzorg niet helpt, kan een pedicure de likdoorn veilig verwijderen en advies geven over het voorkomen van nieuwe likdoorns.

 

  • Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels kunnen erg pijnlijk zijn en worden vaak veroorzaakt door het verkeerd knippen van de teennagels of door het dragen van te strakke schoenen.

Wat kan je zelf doen? Week de voeten in warm water en probeer voorzichtig de nagelrand uit te trekken van de huid. Knip de nagels recht af en knip de hoeken niet af.

Professionele hulp? Als de ingegroeide nagel ernstig is of als er sprake is van een infectie, ga je best naar een pedicure of podoloog.

 

  • Schimmelinfecties

Schimmelinfecties (zoals voetschimmel of kalknagels) kunnen jeuk, roodheid en schilfering van de huid veroorzaken. Ze gedijen in warme, vochtige omgevingen, zoals je schoenen.

Wat kan je zelf doen? Houd de voeten schoon en droog, draag ademende schoenen en sokken gemaakt van natuurlijke materialen en gebruik antischimmelcrèmes indien nodig.

Professionele hulp? Als zelfzorgmaatregelen niet helpen of als de infectie ernstig is, raadpleeg dan een pedicure, podoloog of een arts voor een geschikte behandeling.

 

Het is belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan de gezondheid van je voeten en om eventuele problemen tijdig aan te pakken. Als je merkt dat zelfzorg niet voldoende is om je voetproblemen te verlichten, aarzel dan niet om een afspraak te maken met een pedicure of podoloog voor professioneel advies en behandeling. Je voeten zullen je dankbaar zijn!