Overslaan en naar de inhoud gaan
de kunst van het niksen

De kunst van het niksen

'Hygge’ bracht ons het Deense concept van gezelligheid, het Zweedse ‘lagom’ predikt balans en de Japanners leerden ons ‘wabi-sabi’, leven in het nu door imperfectie. En nu is er … niksen. Jawel, een Nederlandstalig concept. ‘Niksen’, dat is toch simpel, ‘doing nothing’? Wanneer was de laatste keer dat jij hebt genikst? Dan bedoelen we echt doelloos op de bank hangen en écht niets doen of wandelen zonder doel of bestemming? Juist, te lang geleden dus.

 

Geen luiheid

In onze maatschappij voelen we de druk om ieder moment van de dag nuttig te besteden. We voelen ons schuldig als we even gewoon niets doen. Als we de kans hebben om niets te doen en onze gedachten rust te gunnen, halen we onze smartphone boven. Want we willen niets missen op social media of in onze mailbox. Door altijd bezig te zijn neemt onze creativiteit af, terwijl depressies en burn-outs meer en meer voorkomen. Niksen heeft dan ook niets te maken met lui zijn, maar het is een positieve manier om stress te bestrijden.
 

Hoe niks je?

Lanterfanten, lummelen, duimendraaien, leeglopen, lijntrekken … Het ene synoniem is nog negatiever dan het andere. Terwijl we ons niet hoeven te schamen om te niksen. Zet je smartphone een uurtje uit, blokkeer af en toe een moment in je agenda om uit het raam te staren of om je af te sluiten van alle drukte, of geniet gewoon van muziek of van een simpele bezigheid zoals breien (waarbij je kan dagdromen). Zolang het niksen maar geen productief doel heeft, want dan is het niet meer niksen. Klinkt simpel, niet? Maar toch is het een kunst en vergt het oefening. Niet elke vorm van niksen is aan iedereen besteed, dus het is ook een subjectief gegeven.
 

Voordelen

Onderzoek toont aan dat niksen een positief effect heeft op angstgevoelens, maar ook op je lichamelijke weerstand en het verouderingsproces. En zoals we al zeiden, heeft het een positief effect op je creativiteit. Een stap terugzetten en niets doen kan je de nodige ademruimte geven om tot een oplossing te komen voor een probleem.