Overslaan en naar de inhoud gaan
De voordelen van yoga

De aangetoonde voordelen van yoga

De exacte oorsprong van yoga is moeilijk vast te pinnen, maar het bestaat naar schatting al 5000 jaar. Het is door de eeuwen heen een effectieve methode gebleken om zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid te bevorderen. Yoga begon in India, maar heeft nu wereldwijd erkenning gekregen door de wetenschappelijk aangetoonde voordelen die het biedt. We geven je een overzichtje van de aangetoonde voordelen en effecten van yoga. 
 

1. Flexibiliteit en kracht

Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat regelmatige yogabeoefening een significant effect heeft op de flexibiliteit van verschillende lichaamsdelen (zoals de rug, benen en schouders). Hetzelfde onderzoek wees uit dat yoga een positieve invloed heeft op de spierkracht, vooral in de kernspieren die cruciaal zijn voor een goede lichaamshouding en stabiliteit.
 

2. Stressvermindering

Talrijke studies hebben de stressverlagende effecten van yoga aangetoond. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift 'Psychoneuroendocrinology' (2016) toonde aan dat yoga significante verminderingen in het stresshormoon cortisol met zich meebrengt. Uit een ander onderzoek bleek dat yoga effectiever was dan andere vormen van lichaamsbeweging bij het verminderen van zowel subjectieve als fysiologische indicatoren van stress.
 

3. Verbeterde ademhaling

Yoga legt een sterke nadruk op ademhalingstechnieken, zoals de diepe buikademhaling. Deze ademhalingstechnieken kunnen leiden tot een verhoogde parasympathische activiteit, wat resulteert in een verbeterde ademhalingsfunctie en minder stress.
 

4. Verbeterde concentratie en focus

Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Illinois (2018) onderzocht de effecten van yoga op onze concentratie en focus. De resultaten toonden aan dat regelmatige yogabeoefening gepaard ging met verbeteringen in aandachtscontrole, geheugen en reactietijd.
 

5. Innerlijke balans en welzijn

Het bevorderen van innerlijke balans en welzijn is een kernaspect van yoga. Onderzoek toonde in 2017 aan dat yoga kan bijdragen aan positieve emoties, zelfacceptatie en een gevoel van doelgerichtheid. 

Wil je de effecten van yoga aan den lijve ondervinden?

We hebben niet alleen gewone yoga (in allerlei vormen), maar ook stoelyoga, ouder-kindyoga, zwangerschapsyoga ...

Meer info