Overslaan en naar de inhoud gaan
Eten

Bewustwording

Bewust worden van je eetpatroon

‘Maar ik eet helemaal niet zoveel’, ’vandaag heb ik niets gesnoept, of wacht? Ik at een koekje bij de koffie, ohja en ik nam een stukje chocolade na mijn maaltijd.. ‘ Misschien komt dit jouw wel bekend voor?
 

Bepaald gedrag voeren we uit zonder dat we er bij stil staan, ook eten is iets dat soms onbewust gebeurd. Vaak onderschatten we ook wat we allemaal eten op een dag, dit kan zijn omdat je iets in je mond stopt zonder erbij stil te staan.
 

Tips om bewust te eten

Gedurende de dag, maar ook tijdens het eten worden we vaak afgeleid door sociale media, tv, lectuur of andere zaken. Daarnaast wordt een snack ook vaak tussen het werken door, en soms zelfs onbewust, snel in de mond gestoken. Vaak heb je niet een geproefd wat je net hebt gegeten. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen om bewuster te eten.
 

Vermijd afleiding

Schakel je tv uit, zet je smartphone uit en leg deze aan de kant, leg je lectuur uit het zicht. Op deze manier heb je geen afleiding tijdens het eten. Je kan volledig bewust van je maaltijd genieten, het zal ervoor zorgen dat je je maaltijd met veel meer smaak zal opeten en veel meer proeft . Daarnaast zal je ook beter aanvoelen wanneer je voldoende hebt gegeten. Heb je het gevoel dat je voldaan bent? Stop dan ook met eten in plaats van je bord volledig leeg te eten ondanks dat je genoeg hebt gegeten. De restjes kan je bewaren of verwerken in een volgende maaltijd.
 

Eet aan tafel

Heb je de neiging om tussendoor wel eens te snacken? Een tip die hierbij kan helpen is om énkel nog aan tafel te eten. In plaats van aan de snel een koek te nemen en deze snel (en onbewust) in je mond te stoppen, ga je aan tafel zitten. Door aan tafel te eten neem je de tijd om even rustig te gaan zitten en neem je bewust tijd om te genieten van je voedingsmiddel. Daarnaast zorgt het ervoor dat je even nadenkt of je écht honger hebt of dat je eerder uit verveling of uit gewoonte een snack neemt.
 

Neem tijd

Neem voldoende tijd om te eten, kauw uitvoerig en leg af en toe je bestek even neer. Hierdoor kan je bewust genieten van je maaltijd en krijg je ook de kans om te luisteren naar je verzadigingsgevoel. Het geeft je ook de kans om bewust te beslissen of je nog meer wilt eten of niet.