Overslaan en naar de inhoud gaan
Misverstanden rond voeding

5 misverstanden rond voeding en diëten

Er zijn veel misverstanden in deze wereld. Zeker in deze coronatijden. Juist communiceren is dan ook niet gemakkelijk. Kritisch zijn en je bronnen goed controleren is essentieel, maar het gebeurt niet altijd. Ook rond voeding zijn er enkele zeer hardnekkige misverstanden. We vroegen een deskundige – Well2DAY-diëtiste Vivian Janssens – om enkele grote misverstanden op een rijtje te zetten en ze voorgoed uit de wereld te helpen.

 

1. Aardappelen zijn dikmakers

 
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn aardappelen op zich geen dikmakers. Een gewone portie van 200 g gekookte of gestoomde aardappelen bevat 150 kcal. Een even grootte portie pasta al snel 250 kcal. Enkele aardappelen bij het avondeten kunnen dus helemaal geen kwaad en leveren zelfs extra vitamine C. Eet je er echter een grote portie van of gaat er vleesjus of mayonaise over, of frituur je ze, dan kan je gezonde aardappel wel een dikmaker zijn. Hetzelfde geldt voor brood. Enkele sneden volkorenbrood zijn zeker gezond en een goede aanbrenger van gezonde vezels. Het zijn de kip-curry, de salami en de choco erop die vooral de dikmakers zijn.

 

2. Een diëtist is er enkel om met een strikt dieet af te vallen

 
Diëtisten doen veel meer dan mensen begeleiden om af te vallen. Ze helpen mensen met diabetes, hypercholesterolemie (een te hoge cholesterol), ondervoeding, maag- en darmklachten, allergieën, intoleranties …
Wist je zelfs dat de meeste diëtisten niet van strenge en drastische diëten houden? Als het om afvallen gaat, zorgen diëtisten er samen met jou voor dat je levensstijl verandert, waardoor je idealiter geleidelijk en blijvend een gezonder gewicht bereikt. Een diëtist zal dus nooit jouw lievelingskost volledig verbieden.

 

3. Als ik 1 maaltijd zondig, dan ben ik direct weer een kilo zwaarder.
 
Veel mensen die op hun voeding letten en hun gewicht nauwlettend in de gaten houden, krijgen het idee dat ze na 1 bezoek aan een restaurant of frituur direct een kilo aangekomen zijn. De weegschaal vertelt hen dat toch soms. Dit is echter fysiek niet mogelijk. Je lichaam kan door 1 keer te zondigen niet op 1 avond tijd er 1 kilo lichaamsvet bij toveren. Daar zijn heel wat meer calorieën voor nodig. Hoe komt het dat de weegschaal dit toch vertelt? Het gewicht van mensen is zelden of nooit elke dag hetzelfde. Dit komt niet door de snelle aanmaak of afbraak van vetcellen, maar eerder door schommelingen in het vochthuishouden van je lichaam (hoeveel water hou je vast, ben je uitgedroogd, heb je net gedronken …) maar ook door de hoeveelheid (het gewicht) voedsel die nog door het verteringsstelsel gaat. Nee, eten is er twee uur later niet alweer uit. Ga je dus een keer uitgebreid op restaurant, dan is het helemaal niet gek dat je de ochtend nadien misschien een kilo meer ziet staan op de weegschaal. Je hebt waarschijnlijk gewoon meer (in volume) gegeten en gedronken. Plus, een kok gebruikt over het algemeen meer zout dan jij in je keuken, dus zal je lichaam waarschijnlijk meer water vasthouden dan normaal. Een gewicht schommelt altijd van dag tot dag. Zij die afvallen zien het ook schommelen, maar dan naar beneden.

 

4. Fruit is gezond en mag je onbeperkt eten.
 
Fruit eten is gezond. Als je het drinkt - ook vers - verlies je teveel vezels, heb je meer fruit nodig en krijg je een drankje dat evenveel calorieën bevat als frisdrank. Wie fruit eet, krijgt immers veel noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen. Fruit is bovendien een goede bron van vezels, die je darmen blij maken. Toch mag je niet onbeperkt fruit eten, want fruit bevat ook suikers en te veel suikers tegelijk is niet goed. 2 tot 3 stukken fruit (ter grootte van een appel) per dag zijn voldoende. Liefst ook niet allemaal in 1 keer, maar gespreid over de dag. Het is ook aangeraden om met het seizoen mee te eten en veel te variëren. Elke dag een appel is goed, maar elke dag een anders stuk fruit is beter.

 

5. Melk bevat meer calorieën dan frisdrank en moet je dus mijden.

Het is waar dat een glas halfvolle melk (250 ml) meer calorieën telt dan 250 ml frisdrank: 115 kcal tegenover 102kcal. Of 157 kcal tegen 102 kcal voor volle melk tegenover limonade. Het is echter niet waar dat je melk daarom moet laten. Onze westerse voeding bevat over het algemeen te weinig calcium. Als je melk schrapt zonder het volwaardig te vervangen, dan krijg je nog een groter calciumtekort. Het is dus raadzaam om 2-3 glazen (halfvolle of magere) melk te blijven drinken, maar ook niet te gaan overdrijven door liters te gaan drinken. Frisdrank bevat buiten calorieën en wat vocht geen nuttige stoffen en laat je beter in de winkel liggen.

 

Er zijn nog veel meer misverstanden als het over voeding gaat. Zit je met veel vragen of zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, onze diëtisten staan je graag te woord en geven je antwoorden en advies op jouw maat.

Meer info en voorwaarden