Overslaan en naar de inhoud gaan
is thee gezond

15 december: theedag

15 december is de Internationale Dag van de Thee. Op deze dag worden de impact en de gevolgen van de theehandel voor de werknemers en telers in de thee-industrie onder de aandacht gebracht, maar ook de gezondheidsvoordelen van thee worden in de kijker gezet.

 

Verschillende soorten thee

  • Zwarte thee: de theeblaadjes zijn gefermenteerd of gegist
  • Groene thee: gemaakt van ongefermenteerde theeblaadjes
  • Vruchtenthee of Earl grey: thee waaraan smaakjes zijn toegevoegd
  • Kruidenthee: dit is officieel geen thee, omdat het niet gemaakt is van de theeplant. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen, zoals kamillethee, rozenbottelthee, pepermuntthee, rooibosthee en zoethoutthee.

 

Is thee gezond?

Thee bevat polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ervoor zorgen dat cellen en weefsels in het lichaam niet beschadigd raken. Deze zijn voornamelijk terug te vinden in zwarte en groene thee, in groene thee nog net iets meer. Bovendien is het ook wetenschappelijk bewezen dat thee de bloeddruk verlaagt en zo het risico op een beroerte verkleint. Mogelijk verlagen groene en zwarte thee ook de kans op diabetes.

Uit onderzoek blijkt dat groene thee de werking van sommige kankerbehandelingen kan beïnvloeden. Volgens de Stichting tegen Kanker kan groene thee kankerbehandelingen met een oxiderende werking verstoren, omdat het een antioxiderende werking heeft en de toxiciteit van sommige behandelingen kan verhogen. Voor persoonlijk advies is het aangeraden om een arts en/of een diëtist te raadplegen.

 

Voor welke thee kies je nu het best?

Het is voor de wetenschap nog niet duidelijk welke thee het gezondste is. Hier is meer onderzoek voor nodig. Het is wel bekend dat kruideninfusies (losse kruiden in theezakjes) niet precies dezelfde gezondheidseffecten hebben als de traditionele thee. Ze bevatten wel minder cafeïne. Volgens Gezond Leven heeft thee of koffie zonder toevoeging van suiker of zoetstof de voorkeur. Kant-en-klare gesuiker dranken op basis van thee of koffie met toevoeging van suiker of room (bijvoorbeeld ijsthee) drink je best zo weinig mogelijk.  

 

Hoeveel thee mag je drinken?

Thee  bevat cafeïne, theïne genoemd in dit geval. De richtlijnen zeggen daarom het volgende:

  • 3 tot 9 koppen thee per dag zijn in het algemeen veilig
  • Bij zwangerschap, borstvoeding en hartproblemen: maximaal 2 koppen per dag
  • Kinderen: liever geen thee
     

Werkt thee laxerend?

Groene en witte thee kunnen een laxerende werking hebben. Deze theesoorten zijn het minst verwerkt, waardoor ze nog ‘rauw’ zijn. Wanneer we hier te veel van drinken bij een lege maag kan dit laxerend werken.