Overslaan en naar de inhoud gaan
mindful eten

Mindful eten: bewuster en gezonder eten

Snel een hapje eten terwijl je onderweg bent, eten voor de computer, ontbijten terwijl je je kinderen klaarzet voor school ... We zijn er ons soms nauwelijks van bewust van wat we in onze mond stoppen. Mindful eten helpt je niet alleen om een gezondere relatie met voedsel te ontwikkelen en er meer van te genieten, maar het is ook goed voor je algemene gezondheid. 

 

Wat is Mindful Eten?

Mindful eten is een onderdeel van mindfulness, een vorm van meditatie. Het helpt je om volledig aanwezig te zijn tijdens het eten. Het gaat om het bewust ervaren van de smaken, geuren, texturen en effecten van je eten, zonder oordeel. Door mindfulness toe te passen bij het eten, kunnen we onze eetgewoonten beter begrijpen, genieten van onze maaltijden en luisteren naar de signalen van ons lichaam over honger en verzadiging.

 

Tips voor Mindful Eten

  1. Begin met een kleinere portie. Begin met minder, je kan altijd meer pakken als je echt nog honger hebt.

  2. Eet zonder afleiding. Zet tv's, telefoons en computers uit. Door afleidingen te elimineren, kan je je volledig concentreren op de ervaring van het eten.

  3. Focus op je ademhaling voor de maaltijd. Neem een paar diepe ademhalingen voordat je begint met eten. Dit helpt om je lichaam te centreren en je geest voor te bereiden op een mindful ervaring.

  4. Eet langzaam. Neem je tijd bij elke hap. Kauw langzaam en volledig. Probeer de verschillende smaken, texturen en aroma's van je voedsel te onderscheiden.

  5. Leg je bestek neer tussen de happen door. Dit helpt je om je eetsnelheid te verlagen en meer aandacht te besteden aan het moment.

  6. Wees je bewust van je honger- en verzadigingssignalen. Vraag jezelf af hoe hongerig je bent voor je begint met eten en let op wanneer je je verzadigd voelt. Mindful eten gaat niet alleen over hoe je eet, maar ook over het herkennen wanneer je moet stoppen.

  7. Waardeer je voedsel. Sta stil bij waar je eten vandaan komt en de inspanning die nodig was om het op je bord te krijgen. 

  8. Onderzoek je eten. Stel jezelf vragen over de kleuren, geuren, texturen en smaken. Hoe voelt het eten in je mond? Welke smaken herken je?

  9. Maak er een oefening van. Begin met één maaltijd per dag of zelfs één maaltijd per week waarbij je je toewijdt aan mindful eten. Naarmate je meer vertrouwd raakt met de praktijk, kan je het naar meer maaltijden uitbreiden.

  10. Wees vriendelijk voor jezelf. Mindful eten is een oefening en perfectionisme is hier niet op zijn plaats. Het is oké als je aandacht afdwaalt of als je merkt dat je sneller eet dan je bedoeling was. Erken het, glimlach en breng je aandacht terug naar het eten.

Gezonder eten?

Heb je vragen over gezonde voeding? Onze diëtisten helpen je op jouw maat. 

Wil je je verdiepen in mindfulness? We organiseren gratis kennismakingssessies en je krijgt korting op een basistraining.