Overslaan en naar de inhoud gaan
De principes van rugvriendelijk bewegen

De principes van rugvriendelijk bewegen: de sleutel tot een gezonde rug

Een gezonde rug is essentieel voor een actief en pijnvrij leven. Of je nu aan het werk, thuis of aan het sporten bent, het toepassen van de principes van rugvriendelijk bewegen kan helpen om rugpijn te voorkomen en je rugsterkte te verbeteren. Dit zijn de belangrijkste principes van rugvriendelijk bewegen:
 

  • Een neutrale rugpositie

Een neutrale rugpositie is de natuurlijke kromming van je wervelkolom wanneer alle segmenten in evenwicht zijn. Bij het staan, zitten, tillen en bewegen is het belangrijk om deze neutrale positie te behouden om overmatige stress op je rug te voorkomen.
 

  • Versterk je rugspieren

Sterke rugspieren bieden ondersteuning en stabiliteit aan je wervelkolom. Door regelmatig oefeningen te doen die je rugspieren versterken (zoals rugextensies, planken en brugoefeningen) kan je rugpijn helpen voorkomen en je rugsterkte verbeteren.
 

  • Let op je houding

Een goede houding is cruciaal voor een gezonde rug. Zorg ervoor dat je rechtop staat en zit, met je schouders naar achteren en je hoofd in lijn met je wervelkolom. Vermijd langdurig slungelig zitten of staan, wat de belasting op je rug kan vergroten.
 

  • Til op de juiste manier

Tillen is een veelvoorkomende oorzaak van rugletsel. Wanneer je iets optilt, buig dan door je knieën, houd je rug recht en gebruik de kracht van je benen om op te tillen in plaats van je rug te buigen. Houd het object dicht bij je lichaam en vermijd draaiende bewegingen tijdens het tillen.
 

  • Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde rug. Door regelmatig te bewegen, versterk je niet alleen je rugspieren, maar verbeter je ook de flexibiliteit en mobiliteit van je wervelkolom. Kies activiteiten die je rug niet overbelasten, zoals zwemmen, wandelen of yoga.
 

  • Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te reageren op signalen van pijn of ongemak. Forceer jezelf niet als je pijn voelt tijdens het bewegen of tillen. Neem pauzes en zoek indien nodig professioneel advies en behandeling.

Training rugvriendelijk bewegen

Heb je regelmatig last van (lage) rugpijn of wil je het alvast voorkomen? Tijdens deze training (6 sessies) leer je op een rugvriendelijke manier bewegen. Naast het effectief trainen van je spieren komt ook de nodige theoretische achtergrond aan bod.

Leden van Solidaris Antwerpen betalen 55 euro, niet-leden 102 euro. De reeksen gaan door in onze Well2DAY-centra in Antwerpen en Mechelen. 

Meer info