Overslaan en naar de inhoud gaan
Logopedist Geel, Herentals en Mechelen

Wanneer ga je best met je kind naar een logopedist?

Spraak en taal is één van de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling van je kind. Communiceren is essentieel voor sociale interactie, leren en zelfexpressie. Het is dan ook belangrijk om de signalen van spraak- en taalproblemen bij kinderen op te vangen en te weten wanneer het tijd is om een logopedist in te schakelen. Elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo, maar over het algemeen kunnen er bepaalde vuistregels gevolgd worden.

  • Vertraagde taalontwikkeling
    We spreken over vertraagde taalontwikkeling wanneer een kind langzamer leert en taal gebruikt dan leeftijdsgenoten, op het gebied van taalbegrip, articulatie, zinsconstructie en woordenschat. Dit kan al worden opgemerkt rond de leeftijd van 2 jaar, wanneer het kind begint te praten. Als het kind echter op 3-jarige leeftijd nog steeds aanzienlijk minder praat dan leeftijdsgenoten, kan dit een zorg zijn.
     
  • Onvermogen om duidelijk te articuleren
    Moeite hebben met het produceren van duidelijke en verstaanbare spraak kan een teken zijn van articulatiestoornissen. Als je kind consistent moeite heeft om bepaalde klanken uit te spreken of als hij of zij moeilijk te begrijpen is voor anderen, kan dit wijzen op een behoefte aan logopedische interventie. Articulatieproblemen kunnen zichtbaar worden vanaf de leeftijd van 3 jaar, wanneer de meeste klanken correct worden uitgesproken. Als het kind op 4-5 jaar nog steeds moeite heeft om bepaalde klanken uit te spreken, kan dit een indicatie zijn van problemen.
     
  • Beperkte woordenschat
    Als je merkt dat je kind moeite heeft met het begrijpen en gebruiken van woorden voor zijn leeftijd, kan dit wijzen op een taalstoornis die behandeling vereist. Een beperkte woordenschat kan worden opgemerkt vanaf de leeftijd van 2-3 jaar, wanneer kinderen nieuwe woorden leren en hun woordenschat uitbreiden. Als het kind moeite heeft om nieuwe woorden te leren en te gebruiken op de leeftijd van 3-4 jaar, kan dit een zorg zijn.
     
  • Problemen met begrijpend taalgebruik
    Kinderen met spraak- en taalproblemen kunnen moeite hebben met het begrijpen van gesproken taal, instructies of vragen. Als je kind herhaaldelijk moeite heeft om te begrijpen wat er tegen hem of haar wordt gezegd, kan dit een teken zijn dat er sprake is van een onderliggend probleem. Deze problemen kunnen worden opgemerkt rond de leeftijd van 2-3 jaar, wanneer kinderen beginnen met het begrijpen van eenvoudige instructies en vragen. Als het kind moeite heeft om instructies te volgen en vragen te begrijpen op de leeftijd van 3-4 jaar, kan dit een indicatie zijn van problemen.
     
  • Sociale en emotionele impact
     Als je merkt dat je kind gefrustreerd raakt door zijn moeite met communiceren, zich terugtrekt uit sociale interacties of zich niet begrepen voelt, kan een logopedist hulp brengen. De sociale en emotionele impact van spraak- en taalproblemen kan zichtbaar worden vanaf de peuter- en kleuterjaren, wanneer kinderen interactie krijgen met leeftijdsgenoten. Als het kind gefrustreerd raakt door zijn communicatieproblemen en zich terugtrekt uit sociale interacties op de leeftijd van 5 jaar, kan dit een teken zijn dat er professionele hulp nodig is.

Op zoek naar een logepdist?

Je kan een afspraak maken in Geel, Herentals en Mechelen.

Meer info