Overslaan en naar de inhoud gaan
Rauwe groenten

Zijn rauwe groenten altijd gezond?

Om de vraag meteen te beantwoorden: nee, sommige groentesoorten bevatten van nature gifstoffen die bescherming bieden tegen onder andere ziektes. Maar andere groenten tonen net een heel nieuw smaakpalet als je ze rauw eet. Welke groenten mag je rauw eten en welke niet?
 

Deze groenten eet je beter niet rauw
Sommige groenten beschermen zichzelf tegen ziektes en aantasting door insecten door gifstoffen aan te maken. In hun rauwe vorm krijg je deze gifstoffen binnen, maar een tiental minuutjes verhitten maakt ze onschadelijk. Krijg je de stoffen toch binnen? Meestal verdwijnen de klachten (buikpijn, diarree of misselijkheid) vanzelf.

 

  • Aubergine
  • Champignons (en andere paddenstoelen)
  • Sperzie-, tuin-, snij- en sojabonen
  • Doperwten
  • Aardappelen
  • Kiemgroenten (taugé of alfalfa): deze bevatten geen giftige stoffen, maar wel vaak bacteriën die tot voedselvergiftiging kunnen leiden

 

Opvallend: deze groenten zijn gewoon ook niet lekker als je ze rauw eet …

De varianten uit blik of uit de diepvries zijn altijd voldoende verhit, dus deze kan je zonder problemen eten.

Spruiten en koolsoorten zijn voor sommige mensen al moeilijk te verteren in hun gekookte vorm, en rauw zetten ze je spijsverteringsstelsel helemaal aan het werk. De gevoeligheid hiervoor is dus afhankelijk van persoon tot persoon.
 

Deze groenten mag je rauw eten
Gesneden, geraspt, in smoothies … Met rauwe groenten kan je heel wat kanten op. We denken vaak aan sla, tomaten of komkommer, maar er zijn veel meer groenten die je rauw kan eten:

 

  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Venkel
  • Spinazie
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Andijvie
  • Selder
  • Courgette
  • Paprika
  • Radijs
  • Rode kool
  • Ui
  • Witloof
  • Wortel
  • Artisjok

 

 

Hoe behoud je de voedingsstoffen?
Het opwarmen van groenten helpt niet alleen om gifstoffen uit te schakelen, het helpt vaak bij de spijsvertering. Bepaalde voedingsstoffen (zoals bijvoorbeeld lycopeen uit tomaten) worden beter door het lichaam opgenomen als de plantencellen stuk zijn (door koken of bakken).

Maar als je groenten te lang kookt, verdwijnen de voedingsstoffen. Gebruik daarom niet te veel water en let goed op de kooktijd. Andere alternatieven zijn roerbakken (in de wok) of roosteren.

Vezels blijven sowieso behouden, of je de groenten nu verhit of rauw eet.

 

Betrouwbaar voedings- en dieetadvies

Onze diëtisten geven je informatie uit de eerste hand. Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen genieten van voordeeltarieven.

Meer info