Overslaan en naar de inhoud gaan
Stoppen met roken De VoorZorg

Werelddag tegen tabak: 31 mei 2019

Op 31 mei 2019 is het de Werelddag zonder tabak. Roken is ongezond. Dat weet iedereen ondertussen. Maar stoppen met roken is niet evident, dat weten we ook. Gemiddeld heeft een roker 5 à 7 pogingen nodig om definitief te stoppen. Enkele simpele tips om je in de juiste richting te sturen:

 

  • Je moet zélf willen stoppen.
  • Leg een tijdje op voorhand je ‘stopdag’ vast, zodat je je hierop mentaal kan voorbereiden.
  • Gooi je sigaretten, aanstekers, asbak en aanverwanten weg. Zo word je niet herinnerd aan het roken en is de verleiding minder groot als je een moeilijk moment hebt.
  • Verzet je zinnen als je trek krijgt in een sigaret: maak een wandeling, sport, ga op bezoek bij vrienden …
  • Licht iedereen in je omgeving in dat je stopt met roken. Zij kunnen je steunen, tips geven of er rekening mee houden je geen sigaret meer aan te bieden.
  • Beloon jezelf als je een (zelf vooropgestelde) mijlpaal bereikt: een boek, een restaurantbezoek …
  • Bedenk op voorhand hoe je bijvoorbeeld gaat reageren als iemand je een sigaret aanbiedt.
  • Is je vorige poging om te stoppen mislukt? Zie dit niet als falen, maar bekijk het telkens als een sterke poging die je dichter bij het definitief stoppen brengt.

 

Wil je stoppen met roken? Je kan steeds terecht bij onze tabakologen in Antwerpen en Turnhout. Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen betalen slechts 15 euro voor een intakeconsultatie en 10 euro voor een opvolggesprek.

Naar aanleiding van de Werelddag tegen tabak voeren onze tabakologen op 25 mei 2019 gratis screenings uit, waarbij je longleeftijd wordt opgemeten, een CO-meting wordt uitgevoerd en een afhankelijkheidstest wordt afgenomen. Of schrijf je in voor de gratis infosessies 'De e-sigaret en andere rookstopmiddelen' (28 mei in Mechelen, 1 juni in Antwerpen en 4 juni in Turnhout). Onze tabakologen doen tijdens deze infosessies de fabels en waarheden rond de elektronische sigaret en andere rookstopmiddelen uit de doeken.