Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat kan je doen tegen een vette huid?

Wat kan je doen tegen een vette huid?

Heb je last van een glanzende huid, verwijde poriën en andere oneffenheden (puistjes, acne, mee-eters …)? Een vette huid ontstaat door een te grote talgproductie. Erfelijke aanleg speelt een grote rol, maar ook hormonen, stress, medicijnen, make-up, voeding en verzorgingsproducten kunnen een invloed hebben. Met deze tips verzorg je een vette huid zo optimaal mogelijk.
 

  • Voed je huid van binnenuit

Nee, van chocolade krijg je geen puistjes. Dergelijke fabeltjes zijn ondertussen naar de vuilbak verwezen. Maar een gezonde en gevarieerde voeding is wel heel belangrijk voor je huid. Vitamine B2 (te vinden in noten, lijnzaad en melkproducten), omega 3-vetzuren (vette vis, plantaardige olie, groene bladgroenten …), vitamine C (citrusvruchten, paprika, zwarte bessen …) ... Het lijstje is lang, dus het is duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt bij een gezonde huid.

Voldoende water drinken helpt ook om afvalstoffen af te voeren en je huid te zuiveren.
 

  • Reinig je huid op de juiste manier

Een goede reiniging zorgt ervoor dat je poriën niet verstopt geraken. Agressieve producten en te vaak scrubben drogen je huid uit. Gebruik daarom ’s morgens en ’s avonds een milde reinigingsmelk of een cleanser op oliebasis. Deze laatste klinkt tegenstrijdig voor een vette huid, maar het helpt wel degelijk.  De olie trekt het overtollige vet uit je huid. Gebruik lauw water en dep je gezicht voorzichtig droog.

Een verzachtende lotion brengt je stofwisseling in balans en regelt de talgvorming. Gebruik deze nadat je je huid gereinigd hebt.

 

  • Gebruik milde producten en make-up

Milde, parfumvrije en natuurlijke producten prikkelen en sluiten je huid niet af. Een dikke laag make-up verstopt je oneffenheden, maar ook je poriën. Daardoor ontstaan er net meer puistjes. Gebruik daarom natuurlijke make-up.

Veel mensen denken dat een hydraterende crème zorgt voor een nog vettigere huid, maar dat klopt niet. Als je huid niet voldoende gehydrateerd wordt, maakt ze net nog meer talg aan. Een kleine hoeveelheid (lichte) hydraterende crème brengt je huid in balans.

Gebruik 1 keer per week een reinigend masker. Dit kan op basis van klei (absorbeert overtollig talg en reinigt de poriën) of tea tree.

 

  • Pas op met de zon en sauna’s

UV-stralen stimuleren de talgproductie, waardoor je huid nog vetter wordt. Soms lijkt het alsof de zon net een positief effect heeft op puistjes e.d., maar dit is slechts tijdelijk. Wees daarom heel voorzichtig met blootstelling aan de zon.

Stress heeft ook een invloed op een vette, onzuivere huid. Voldoende rust en ontspanning zijn nuttig om je huid te sparen. Daarom kan een saunabezoek of een ontspannende massage (met olie) verleidelijk zijn, maar toch kunnen ze je symptomen verergeren.