Overslaan en naar de inhoud gaan
Als je kind slecht slaapt

Wat als je kind niet goed slaapt?

Heel wat ouders kennen het probleem: wallen onder de ogen en een kort lontje na een slapeloze nacht door de kinderen. Een slechte nachtrust voor 1 kind heeft een invloed op het hele gezin. Hoeveel slaap heeft een kind nodig, en vooral: hoe los je slaapproblemen op?


Hoeveel uren slaap heeft een kind nodig?
Niet iedere volwassene heeft evenveel slaap nodig. Hetzelfde geldt voor kinderen. Kind & Gezin stelde daarom richtlijnen op, die je een idee geven van hoeveel slaap je kind nodig heeft per dag:

  • 0 tot 3 maanden: 16 tot 20 uur
  • 3 tot 12 maand: 13 tot 14 uur
  • 1 tot 3 jaar: 12 tot 13 uur
  • 4 tot 7 jaar: 10 tot 11 uur
  • 8 tot 11 jaar: 9 tot 10 uur
  • 12 tot 15 jaar: 8 tot 10 uur

Als ouder merk je al snel aan je kind dat het moe is als het hangerig is, prikkelbaar of druk gedrag vertoont, concentratiemoeilijkheden heeft, minder (of net meer) honger heeft …

Staat je kind ’s morgens vrolijk en fit op? Dan mag je ervan uitgaan dat hij of zij voldoende geslapen heeft, ongeacht of bovenstaande uren slaap gehaald worden of niet.


Het belang van slaap
Slapen zorgt voor nieuwe energie, die een kind nodig heeft om de wereld te ontdekken. Daarnaast zorgt slaap uiteraard voor het herstel van lichamelijke en geestelijke moeheid, maar het helpt ook om de afgelopen dag (leerstof, emoties, gebeurtenissen …) te verwerken. Bovendien komen tijdens de diepe slaap groeihormonen vrij, wat belangrijk is voor de groei en de ontwikkeling.  


En de ouders?
Als je kind slecht slaapt, heeft dit een invloed op het hele gezin. Het kind zelf is moe en gespannen, maar ook broers en zussen zien hun nachtrust vaak verstoord, waardoor ook zij dezelfde kenmerken vertonen. En natuurlijk moet je als ouder sterk in je schoenen staan om na een slechte nacht je kinderen klaar te maken voor school, het huishouden te doen, te werken …

Volgens een recent onderzoek slapen kersverse ouders per nacht gemiddeld een uur minder dan voor de geboorte. De kwaliteit van de slaap daalde (subjectief gezien) gemiddeld met anderhalf punt, op een maximum van 10. Als het kind 4 tot 6 jaar was, sliepen de ouders nog gemiddeld 20 minuten minder dan voor de geboorte. De slaapkwaliteit lag ook nog steeds ruim 0,75 punten lager.


Geen kant-en-klare oplossing
Er bestaan geen wondermiddelen, want ieder kind is anders, en de oorzaak kan ook heel verschillend zijn. Angsten, omgevingsgeluid, warmte, aanleg, fysieke oorzaken … Ze kunnen er allemaal voor zorgen dat je kind minder goed slaapt. Je kan wel kleine zaken aanpassen om de slaaphygiëne van je kind te optimaliseren: een regelmatig slaapschema, vaste rituele voor het slapengaan (tanden poetsen, verhaaltje lezen …), geen tv of pc voor het slapen, een goede matras, een slaapkamertemperatuur tussen 16 en 18 graden (of tussen 18 en 20 graden voor baby’s) …  

Infosessie 'als je kleine spruit je wakker houdt'

Wil je tips en advies van deskundigen? Prof. Dr. Inge Glazemakers (ontwikkelingspsychologe, gastdocent aan UA en auteur van het boek 'Slaap zacht!') of Prof. Dr. Stijn Verhulst (diensthoofd van het slaapcentrum voor kinderen in UZA) vertellen je wat je kan doen om je kind beter te laten slapen tijdens de gratis infosessies 'Als je kleine spruit je wakker houdt'.

Schrijf je in