Overslaan en naar de inhoud gaan
Voordelen van yoga

Waarom yoga goed voor je is

Er wordt heel wat gezegd en geschreven over de voordelen van yoga. Soms moet je het met een korreltje zout nemen, maar er is ook voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van yoga op onze geest en ons lichaam. Deze voordelen werden wetenschappelijk aangetoond:

 

  • Yoga vermindert stress en angsten

Yoga verlaagt de productie van cortisol, een stresshormoon. Meerdere onderzoeken toonden dit aan. De onderzochte personen hadden minder last van stress, angsten, moeheid, depressie en gaven aan dat hun levenskwaliteit hoger lag dan voor ze yoga beoefenden.
Bij een onderzoek bij vrouwen met PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) bleek dat 52 % van de deelnemers na 10 weken yoga zelfs niet meer voldeden aan de criteria voor PTSS. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe yoga angsten vermindert. Vermoedelijk heeft dit te maken met het bewuster beleven van momenten, waardoor je rustiger wordt en angsten sneller onder controle hebt.

 

  • Yoga beschermt je tegen ontstekingen en heeft een positieve invloed op chronische pijn

Een ontsteking is een natuurlijke reactie van je lichaam, maar chronische ontstekingen kunnen zware gevolgen hebben. 2 onderzoeken (onder andere bij ex-borstkankerpatiënten) toonden aan dat de ontstekingsmarkers in het bloed lager lagen bij mensen die yoga beoefenen.
Onderzoek bij mensen met het carpaal tunnelsyndroom toonde aan dat yoga de pijn beter vermindert en de polskracht verhoogt dan wanneer ze een polsband dragen. Ook bij mensen met osteoartritis (vorm van artritis waarbij het kraakbeen in het gewricht afslijt) werd een positief effect vastgesteld.

Ook hier is verder onderzoek nodig, maar het geeft aan dat yoga wel degelijk een effect heeft op ontstekingen en pijn. Hierbij is het wel belangrijk om de kanttekening te maken dat niet elke yogavorm geschikt is voor mensen met pijn. 

 

  • Yoga is goed voor je hart (in combinatie met een dieet en stressmanagement)

Mensen die yoga volgen, hebben een lagere bloeddruk en hartslag. Dit zijn 2 factoren die het risico op hartproblemen kunnen beperken. Een studie bij hartpatiënten, waarbij een jaar lang yoga gecombineerd werd met een dieet en stressmanagement, toonde aan dat de slechte cholesterol met 26 % gedaald was, en de progressie van hartfalen nam af bij 47 %. Doordat de oplossing drieledig was, is de invloed van yoga wel niet volledig aangetoond. Wel is het zeker dat het in combinatie met leefstijlveranderingen het risico op hartproblemen verlaagt.

 

  • Yoga verbetert je slaap

Uit een studie uit 2005 blijkt dat mensen die yoga beoefenen sneller in slaap vallen, langer slapen en zich beter uitgerust voelen. Een ander onderzoek toonde aan dat het zorgt voor minder slaapstoornissen en minder behoefte aan slaapmedicatie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat yoga de productie van melatonine verhoogt. Dit hormoon regelt het slaap- en waakritme. Een andere verklaring ligt bij het verlagen van stress en angsten en doordat je beter dingen leert los te laten, wat doorgaans de grootste risicofactoren voor slaapproblemen zijn.

 

  • Yoga maakt je leniger

Verschillende onderzoeken (onder andere bij atleten en ouderen) tonen aan dat bepaalde yogaposes je flexibeler maken en een positieve invloed hebben op je mobiliteit en balans. Een kwartier tot een half uur yoga per dag zorgt ervoor dat je flexibeler blijft. Dit heeft een positief effect op je spieren, waardoor het risico op blessures ook beperkt wordt.

 

  • Yoga is goed voor je longen

Meerdere onderzoeken tonen aan dat oefeningen die gericht zijn op de ademhaling, ervoor zorgen dat je longcapaciteit verbetert. Zelfs de symptomen en de longfunctie van personen met een milde of matige vorm van astma kunnen verbeteren.