Overslaan en naar de inhoud gaan
Volhouden

Naar een gezonde levensstijl - volhouden

Goede voornemens maken en ermee starten is meestal snel gedaan. Maar volhouden is vaak lastig. Komaf maken met ‘oude’ gewoontes vraagt tijd. Geef jezelf deze tijd en laat je niet ontmoedigen door een moment waarop het minder goed gaat. Verlies de moed niet en blijf doorzetten, want de aanhouder wint.
 

 Enkele tips om je doel  te bereiken:

 

  • Stel realistische doelen op

Leg de lat niet te hoog. Zo maak je het alleen maar moeilijker. Stel doelen op die haalbaar zijn en volgehouden kunnen worden in de toekomst. Je kan tijdens je dieet nog steeds je einddoel of subdoelen aanpassen. Onrealistische doelen zorgen ervoor dat je tijdens het volgen van een dieet afhaakt en teleurgesteld zal zijn. Stel kleine, realistische doelen, die voor jou haalbaar zijn.

 

  • Elke stap telt

Elke grote verandering gebeurt via vele kleine stappen. Iedereen kan een marathon lopen, maar je moet wel starten met trainen. Begin al eens met 3 minuten snelwandelen.

De kleine stap die je zet, leidt tot een volgende. En die weer tot een volgende. Ken je een terugval? Niet panikeren. Denk aan de stappen die je al nam en wees blij met elke kleine vordering. Want elke stap telt!

 

  • Jezelf belonen

Stel voor jezelf een einddoel. Maar vergeet zeker geen subdoelen te plannen, zodat je in kleine stappen kan streven naar je uiteindelijke einddoel. Telkens wanneer je een subdoel bereikt, kan je jezelf belonen. Zo zorg je voor blijvende motivatie. Probeer jezelf niet te belonen via eten, maar door bijvoorbeeld een warm bad, film of een dagje shoppen ...

 

  • Onderschat de kracht van sociale druk en de hulp en steun van je omgeving niet

De steun van je partner, familie of vrienden zorgt voor extra motivatie. Er is ook niets mis met je omgeving in te lichten over je veranderende levensstijl.