Overslaan en naar de inhoud gaan
Verpakking voeding lezen

Verpakkingen en reclame

Laat je niet (mis)leiden door reclame

Een mooie verpakking die ‘gezond’ uitstraalt kan je wel eens overhalen tot het aankopen van dat product. Maar een mooie verpakking is geen garantie voor een gezond product. Fabrikanten willen graag zo veel mogelijk producten verkopen, en maken daarom hun producten zo aantrekkelijk mogelijk. Jammer genoeg is wat de verpakking doet uitschijnen ook niet steeds in overeenstemming met de werkelijkheid.
 

Lees het etiket

Om erachter te komen wat er écht in het product zit, kijk je best naar het etiket. Hierop vind je terug welke ingrediënten er in het product zitten, maar ook wat de voedingswaarde is van het product.

Enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Light staat niet altijd gelijk aan caloriearm.
  • Vergelijk eens een paar gelijkaardige producten. Je zal merken dat er vaak heel wat verschil zit tussen verschillende producenten. Om hierbij de beste keuze te maken, kies je best voor het product met de minste hoeveelheden verzadigd vet, toegevoegde suikers en zout. Let er wel op dat je bij de vergelijking kijkt naar de waarden per 100 gram en niet per portie.
  • Slogans zoals ‘vetarm’ of ‘vezelrijk’ focussen maar op één ingrediënt en zeggen weinig over de verdere samenstelling van het product. Kijk dus zeker verder dan deze slogan.
  • ‘100 kcal per portie’, klinkt mooi! Maar kijk zeker ook eens naar de grootte van de portie. Dit kan ook vaak misleidend zijn.