Overslaan en naar de inhoud gaan
Eten

Uit eten

Gezonde keuzes maken begint thuis

Thuis de menukaart van het restaurant opzoeken, zorgt ervoor dat je de kaart op voorhand kan analyseren. Maak thuis een verstandige en gezonde keuze en probeer in het restaurant zo weinig mogelijk naar de kaart te kijken.
Heel veel mensen denken ‘ik eet overdag wat minder, zodat ik vanavond op restaurant goed kan eten’. Dit is een foute ingesteldheid. Dit zorgt ervoor dat je keuzes gaat maken met je buik – meer bepaald je hongergevoel – in plaats van met je hoofd. Eet daarom voor je op restaurant gaat een stuk fruit of drink een kom groentesoep. Zo is je eerste honger al gestild en maak je gegarandeerd betere keuzes op restaurant.


Tafelkeuze

Kies voor een tafel waar veel lichtinval is en die dicht bij het raam gelegen is. Vermijd tafeltjes aan de bar, keuken of een tv-scherm. Vermeld je voorkeuren op voorhand, wanneer je reserveert.

 

Drank bij het eten

De nummer 1 dorstlesser is water. Bestel en drink zoveel mogelijk water bij de maaltijd. Indien je graag iets anders wil, geef dan de voorkeur aan light frisdranken. Vermijd gesuikerde dranken en fruitsappen. Deze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Indien je geen fan bent van water, vraag dan om er een stukje citroen of sinaasappel in te doen.  Ga je toch voor een glaasje alcohol, beperk het dan tot 1 glas per gerecht.

 

Gezonde keuzes

Probeer indien mogelijk het aantal gangen te beperken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een voorgerecht of een nagerecht. Eet je toch 3 gangen, probeer de porties per gang dan te beperken.

 

Voorgerecht

Op elke kaart staan er bij het voorgerecht tal van gezondere opties. Verkies lichte gerechten zoals bijvoorbeeld:

  • carpaccio
  • soep
  • salade met eventueel een beetje volkorenbrood
  • meloen met rauwe ham

 

 

Hoofdgerecht

Zorg ervoor dat het aandeel groenten op je bord voldoende groot is. Vraag eventueel naar een aparte salade met vinaigrette of dressing. Hou hierbij rekening dat er niet teveel saus aanwezig is bij de groenten. Vraag om de saus, vinaigrette of dressing apart te serveren. Zo kan je zelf de hoeveelheid bepalen.

Kies als bijgerecht voor gekookte of gestoomde aardappelen, gepofte aardappel, volkoren pasta, volkorenbrood, volkoren rijst of couscous.

Beperk frietjes, kroketten, aardappelgratin en gebakken aardappelen.

 

Kies voor mager vlees (zoals biefstuk, varkenshaas of kalfslapje) of gevogelte (kippenfilet of  kalkoenborst), vis, schaal-of schelpdieren of wild.
Hou ook rekening met de bereidingswijze. Geef bijvoorbeeld de voorkeur aan gestoomde in plaats van gebakken vis.

Vermijd zoveel mogelijk gehaktbereidingen, rood vlees, ‘romige’ vispannetjes …

 

Dessert

Wil je toch een dessert? Geef dan de voorkeur aan fruit of sorbetijs.  Eventueel kan je een kleinere portie vragen of een dessertje delen.


Een kopje koffie of thee kan zeker ook een goede afsluiter zijn.