Overslaan en naar de inhoud gaan
tips tegen angst

Tips tegen angst

Iedereen is wel eens bang. Angst is een normale reactie, waarbij ons lichaam en onze hersenen zich klaarmaken om te vluchten of te vechten. Door dit mechanisme slaagden de eerste mensen er zelfs in om te overleven. Maar angsten kunnen je ook hinderen als er geen gevaar is, en ze bestaan in allerlei vormen. Je vermijdt bepaalde situaties of omgevingen, waardoor je jezelf meer isoleert en de angsten steeds groter worden. Deze simpele tips helpen je om je angsten aan te pakken.

  • Spreek over je angsten met je vrienden of familie. Schaamte is nergens voor nodig, en de kans is groot dat er mensen in je vriendenkring of in je familie met vergelijkbare problemen kamp(t)en. Heb je niemand om mee te praten of zitten je problemen te diep geworteld? Zoek dan professionele hulp, bij je huisarts of een psycholoog.
  • Bekijk de invloed van de angst op je leven vanop een afstand, door een objectieve bril. Lijst op op welke gebieden het je leven beïnvloedt.
  • Schrijf ook op wanneer je last hebt van je angsten (op bepaalde momenten, in bepaalde situaties of plaatsen …). Zet er steeds een datum en een tijdstip bij en noteer welke gevoelens je had, waar je aan dacht, hoe je reageerde …
  • Vlucht niet voor je angst. Het vermijden van situaties of plaatsen vergroot je angsten alleen maar. Ga de confrontatie aan, hoe zwaar dit soms ook is.
  • Probeer jezelf gerust te stellen met enkele geruststellende gedachten. Schrijf deze op, zodat je ze kan nalezen op een moeilijk moment.
  • Ontspan. Dit kan door bepaalde activiteiten (muziek luisteren of spelen, wandelen, tekenen …) of door bijvoorbeeld yoga of meditatie te beoefenen. Dit is voor iedereen anders, maar ontspanning helpt je om je angsten te kanaliseren.
  • Alcohol, drugs en cafeïne versterken je angsten en zijn dus te vermijden.
  • Breng regelmaat en evenwicht in je leven: slaap voldoende (ga steeds rond hetzelfde tijdstip slapen), beweeg voldoende (een half uur per dag), eet gezond en gevarieerd (op vaste tijdstippen) …

Angsten? onze psychologen helpen je.

Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen betalen slechts 28 euro per gesprek, niet-leden 56 euro.

meer info vind je hier