Overslaan en naar de inhoud gaan
stoppen met roken

Stoppen met roken tijdens je vakantie

Wist je dat je vakantie de ideale periode is om te stoppen met roken, of om minder te roken? Je bent volledig ontspannen (geen ochtend- of avondspits, geen deadlines …), hebt meer tijd voor jezelf, wordt niet verleid door rookpauzes tijdens vergaderingen … Soms geniet je zelfs zo van je vakantie dat je niet aan een sigaret denkt. Maar om de verandering duurzaam te maken, kan je je best goed voorbereiden.  

 

Terug naar de dagelijkse sleur … en verleiding
De vakantie kan niet lang genoeg duren, maar toch kijk je best al vooruit. Hoe ga je reageren als iemand je een sigaret aanbiedt of als je veel trek krijgt? Bedenk zoveel mogelijk scenario’s die je in de verleiding zouden kunnen brengen en maak voor jezelf uit hoe je ermee omgaat. Mogelijke alternatieven: een glas water drinken, een wandeling maken, een stuk fruit eten …

 

Smijt je voorraad weg
Aanstekers, asbakken, sigaretten … Smijt alle rookwaren en toebehoren weg, zodat de drempel om terug te roken groter wordt als je de verleiding niet kan weerstaan.

 

Doorbreek rituelen
Een sigaret bij het ontwaken of bij de kop koffie, tijdens het rijden … Rookgedrag is vaak gekoppeld aan rituelen. Daarom is het belangrijk om er komaf mee te maken. Drink een glas water na het ontwaken, eet een gezonde snack bij je kop koffie, neem een andere weg naar je werk zodat je geconcentreerder moet rijden …

 

Hou het zomergevoel vast
Weet je nog hoe ontspannen je was tijdens je vakantie? Je vakantie is dan wel voorbij, maar de zomer nog niet. Je kan nog steeds gaan zwemmen, naar een festival gaan, een wandeling maken … Vermijd wel zo vaak mogelijk plaatsen waar gerookt wordt.   

 

Je staat er niet alleen voor
Stoppen met roken is niet alleen een mentale kwestie, je kan er ook lichamelijke ontwenningsverschijnselen van krijgen. Als je het te zwaar krijgt, kan je steeds terecht bij een tabakoloog. Om het mentale te verlichten, kan je je omgeving inlichten over je voornemens, zodat zij je kunnen bijstaan en motiveren.

 

Bron: Tabakstop.be

Voordelige rookstopbegeleiding

Heb je professionele hulp nodig? Onze tabakologen geven je tips en motivatie om valkuilen te vermijden

Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen genieten van voordelige tarieven. De begeleiding is zelfs helemaal gratis als je een verhoogde tegemoetkoming hebt.