Overslaan en naar de inhoud gaan
diabetes herkennen

Soorten diabetes

Er bestaan verschillende soorten diabetes: zwangerschapsdiabetes, neonatale diabetes, MODY, MIDD, LADA ... De 2 types die het vaakst voorkomen zijn type 1 en type 2. Maar waar zit het verschil en hoe worden ze behandeld?


Type 1

Wie

Vaak vanaf jonge leeftijd of bij jongvolwassenen (< 40 jaar).

Oorzaak

Het eigen afweersysteem valt bètacellen van de alvleesklier aan, waardoor het lichaam geen of onvoldoende insuline aanmaakt. Dit is dus een auto-immuunaandoening.

Symptomen

Treden op korte tijd en uitgesproken op: veel plassen, veel dorst, vermageren, vermoeidheid ...

Behandeling

Insuline spuiten.

 

Type 2

Wie

Treft voornamelijk volwassenen boven 40 jaar, erfelijkheid en ouder worden verhoogt het risico. Zwaarlijvigheid en gebrek aan lichaamsbeweging hebben een invloed. Komt veel vaker voor dan type 1.

Oorzaak

Het lichaam produceert onvoldoende insuline en deze werkt onvoldoende in op de cellen. Er is sprake van insulineresistentie (weerstand tegen insuline), waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

Symptomen

Weinig of geen klachten,  wordt vaak toevallig ontdekt. Indien diabetes al lang aanwezig is: dorst, veel plassen en vermoeidheid.

Behandeling

Een gezonde levensstijl kan er in bepaalde gevallen voor zorgen dat meditatie niet nodig is. Bij anderen is medicatie of insuline nodig.

 

Heb je vragen over diabetes?

Onze diëtisten helpen je met het opstellen van een voedingsschema, het herkennen van valkuilen ...

Meer info