Overslaan en naar de inhoud gaan
Afvallen in groep

Samen naar een gezond gewicht: "Af en toe zondigen hoort erbij, om het op lange termijn vol te houden."

De reeks 'Samen naar een gezond gewicht' is gericht op mensen met een BMI boven de 25. Het doel is niet per se het afvallen op zich, maar wel een gezondere levensstijl aannemen. En dat gebeurt met vallen en opstaan. Diëtiste Tanya Smolderen geeft een woordje uitleg over wat je mag verwachten. 
 

Hoe ziet een les eruit?
Tanya: "De 1ste les starten we met een kennismaking. Wie ben jij en waarom heb je je ingeschreven, wat zijn de verwachtingen, wat hoop je te leren …? Daarna voeren we de metingen uit en leer ik de deelnemers hoe ze deze kunnen interpreteren.

We stellen samen een haalbaar doel op. Een halve kilogram per week afvallen in realistisch. Dit komt in het traject dus neer op ongeveer 5 kilogram. Maar we kijken vooral op lange termijn, want het is uiteraard niet de bedoeling dat je er na de reeks mee stopt. We werken op een duurzame manier aan een gezondere levensstijl.

We bekijken elke les de evolutie van de metingen, maar dat is niet het belangrijkste. De focus ligt op het aanpassen van gewoontes. We bespreken wat er goed ging en waar de eventuele moeilijkheden zaten. De deelnemers houden een voedingsdagboek bij. Dit maakt je bewust van wat je eet en hieruit kan je leren voor de volgende periode. Elke sessie komt er een bepaald thema aan bod: de bewegingsdriehoek, het opstellen van een weekmenu en info over de verschillende voedingsmiddelengroepen, etiketten lezen, emo-eten, tips als je uit eten gaat …"
 

Hoe is de groepsdynamiek?
Tanya: "Het zijn telkens aangename groepen, met een losse sfeer. Ik geef tips, maar de deelnemers leren zeker ook van elkaar. Het groepsgebeuren helpt ook om te weten dat je niet alleen bent en je een stok achter de deur hebt. En iedereen presteert toch net een beetje beter als er iemand kijkt.

Ik bereid info voor op basis van de thema’s, maar ik luister vooral naar de groep. Zo vang ik op waar de deelnemers nood aan hebben en daar geef ik dan tips rond." 
 

Wat hoop je dat de deelnemers vooral onthouden?
"Dat gezond eten meer is dan enkel sla en tomaat eten en dat het ook lekker kan zijn. Gezond eten is je gewoontes aanpassen. Af en toe zondigen hoort erbij, om het op lange termijn vol te houden."

 

Wil je ook op een realistische manier werken aan een gezondere levensstijl, onder professionele begeleiding? Leden van Solidaris Antwerpen betalen 80 euro voor 8 lessen, niet-leden 200 euro. De reeksen gaan door in Antwerpen, Geel en Herentals. 

Schrijf je in